• Külföld
Faktor

Mindenkit érint: ez is drágulhat a folyók alacsony vízállása miatt

Az áram előállítása drágulhat a kevés csapadék miatt.

A Napi.hu szemlézte a Bloomberg írását, amely szerint idén nem a fagyok közeledése, hanem a száraz időjárás okoz fejfájást az európai földgáz- és áramkereskedőknek.

Illusztráció.

Illusztráció.

A gond az, hogy a hosszan tartó szárazság miatt - akárcsak a nyáron - ismét visszaesett a folyók vízhozama, ami komoly nehézségeket okoz az atomerőműveknek és a hagyományos széntüzelésű erőműveknek is. Európa ugyanazzal a csapással néz szembe, mint júliusban: a nukleáris reaktorok hűtéséhez nincs elég víz a folyókban, illetve az alacsony vízállás miatt nem tudnak annyi szenet szállítani a szénerőművekbe, amennyit máskor.

Ugyanakkor a szakértők arra is felhívják az energiakereskedők figyelmét, hogy a folyók vízszintje gyorsan helyreállhat. Például 2015-ben tíz nap alatt két méterrel ugrott meg a közép-európai vízi utak vízszintje - emlékeztet Diego Marquina, a Bloomberg energiapari elemzője. A folyók vízhiánya jelenleg a legnagyobb kockázati tényező az árampiacon, ám senki sem tudja megmondani, meddig marad ez így. Németország rákényszerülhet arra is, hogy beindítson néhány tartalékban tartott gáz- és szénerőművet.

Eközben az Európa északi régiójában működő vízi erőművek még nem tértek magukhoz a nyári szárazság után. November közepéig 6,2 terawattórával kevesebb elektromos energiát állítottak elő, mint szoktak, ami néhány hét alatt tíz terawattórára mehet fel - derült ki a Wattsight adataiból.

Kommentek:

Top 0