• Külföld
Faktor

A német média elhallgatta a kölni migránstámadásokat, dühösek a németek

Németországban a kölni támadások után sokan nem értik azt, hogy a média miért csak öt nap késéssel számolt be az eseményekről. A ZDF német közszolgálati csatorna főszerkesztő- helyettese bocsánatot kért a támadások bemutatásának elmaradásáért. Mások arra figyelmeztetnek, ha a szerkesztőségek megpróbálják elhallgatni az ilyen ügyeket, azzal nem segítik a törvénytisztelő migránsok helyzetét.

Elmar Thevessen, a ZDF főszerkesztő-helyettese beismerte, hogy hibát követtek el, amikor csak négy nap késéssel, kedden számoltak be az eseményekről, amelyek miatt már 90 nő tett feljelentést. Azt mondta, „a szituáció elég tiszta volt. Hibát követtünk el, hogy a hét órakor kezdődő 'Ma' című műsorban még csak meg sem említettük a történéseket."

Merkel a ZDF stúdiójában (Fotó: Europress - AFP/ Jule Roehr)

Merkel a ZDF stúdiójában (Fotó: Europress - AFP/ Jule Roehr)

Nagyon sok - főleg a közösségi médiában megjelenő - vélemény szerint az incidensekről azért nem számoltak be a legfontosabb médiumok, hogy elkerüljék a migránsokkal szembeni ellenérzések erősödését. A német kormánypárt, a CDU bajor testvérpártjának képviselője szerint a média a túlzott óvatoskodással a „csönd kartelljét” hozta létre. Szerinte amikor a polgárok a német társadalom jövőjéért aggódnak, akkor nem helyes óvatoskodni az igazság körülírásával, hanem reflektálni kell a valóságra.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Kristina Schröder, Angela Merkel korábbi családügyi minisztere szerint éppen ideje, hogy Németország szembenézzen a kulturális különbségekkel. „Sokáig tabu volt, de most már kezdeni kell valamit azokkal a férfiassági normákkal, amik a muszlim kultúrában lehetővé teszik az ilyen tetteket.”

    Hans-Peter Freidrich korábbi belügyminiszter azzal vádolta a médiumokat, hogy  hírszünetet tartanak, ha a migránsok által elkövetett törvénysértésekről van szó: „botrány, hogy napoknak kellett eltelnie addig, amíg a média beszámolt az eseményekről.”

    Vannak, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy az ilyen esetek elhallgatása – még ha jó szándékúan, a törvénytisztelő migránsok védelmében is történik – nem érheti el a célját. Hiszen ha kiderül, hogy a médiumok szelektálnak az információk között, az csak erősíteni fogja az általános migráns-ellenes közhangulatot.

    Top 16