• Élet

A magyar nőknél csak a görög nők dohányoznak többet

Hatmillió embert öl meg évente a dohányzás. Közülük több mint 5 millióan valóban cigarettáznak, a többiek passzív dohányosok. A dohányzás rengeteg betegséget, így például szívrohamot, agyvérzést, tüdő-, száj- és gégerákot okoz. De köze van sok más rákos és keringési betegséghez.

Az OECD legfrissebb jelentése a két évvel ezelőtti kutatások eredményére épül. Az országok között óriási különbségek vannak. A legkevesebben Svédországban, Izlandon, Mexikóban és Ausztráliában dohányoznak. A felnőttek kevesebb, mint 13 százaléka. Ehhez képest az indonéz férfiak 71,8 százaléka cigarettázik.

Indonéz férfi dohányzással ünnepli az 1437. Iszlám Újévet Jáván.

Foto: Europress - Ulet Ifansasti/Getty Images

Indonéz férfi dohányzással ünnepli az 1437. Iszlám Újévet Jáván. Foto: Europress - Ulet Ifansasti/Getty Images

Az indonézi adatok azért is érdekesek, mert a nők között csak 4 százaléknyian gyújtanak rá minden nap. Így lehetséges az, hogy összesítve a görögök az elsők. Náluk a felnőttek 38,9 százaléka dohányos. Görögországban a férfiak (43,7 százalék) együtt cigarettáznak a nőkkel (34 százalék). A dobogóra még Lettország fért fel 34,3 százalékkal. Utánuk Chile következik.

Magyarország az ötödik helyezett, 26,5 százalékkal

A tizenöt évesnél idősebb magyar férfiak 31,9 százaléka és a nők 21,7 százaléka cigarettázik nap, mint nap a kiadvány szerint. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy az adatok két évvel ezelőttiek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissebb, 2014-es adatai ennél rosszabb képet mutatnak.

A KSH Egészségfelmérése szerint a magyar felnőttek 29 százaléka dohányzik. Érdekes adat, hogy öt évvel korábban ez az arány még 31 százalék volt. De az öt év alatt csak a kocadohányosok lettek kevesebben. A rendszeresen rágyújtók száma még nőtt is. A KSH szerint a férfiak harmada és a nők negyede dohányzik rendszeresen Magyarországon.

A közintézményekben tilos a dohányzás, ezért sokan az utcán gyújtanak rá.

Foto: Europress - Scott Barbour/Getty Images

A közintézményekben tilos a dohányzás, ezért sokan az utcán gyújtanak rá. Foto: Europress - Scott Barbour/Getty Images

Európában a magyar nőknél csak a görög nők dohányoznak többet. Ez azért nagy probléma, mert ha a terhes nők dohányoznak, akkor megnő a koraszülés kockázata. A babák pedig sokszor a normálisnál kisebb súllyal születnek és betegesek lesznek.

Top 0