• Belföld
Faktor

A magyar lakosság fele nem gyűjti szelektíven az italosdobozokat

A magyar lakosság mintegy fele semmilyen formában nem gyűjti szelektíven a tejes és gyümölcsleves dobozokat. Ez derül ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés vagyis az IKSZ új, országos reprezentatív felmérésből.

Szelektív hulladékgyűjtés lehetősége a magyar lakosság 96 százaléka számára elérhető, mégis 46 százalékuk semmilyen formában nem gyűjti szelektíven a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozokat, sőt még azok körében is minden harmadik ilyen doboz a kommunális szemétbe kerül, akik szelektíven gyűjtik az otthon keletkezett hulladékot.

Az IKSZ friss felmérésből kiderült, hogy egy héten átlagosan öt italos karton ürül ki egy magyar családnál. A válaszadók 54 százaléka jelezte, hogy szelektíven gyűjti ezeket, a nem gyűjtők 27 százaléka nem is tudta, hogy hogyan kell szelektálni, , 33 százalékuk szerint nincs lehetőségük saját otthonukban a szelektív hulladékgyűjtésre, 43 százaléknál a környezetvédelmi szemléletmód nem volt kellően erős, míg 66 százalék kényelmi szempontok miatt nem gyűjt.

A felmérésből kiderült, hogy ha háznál van a szelektív gyűjtés lehetősége, akkor az emberek hajlamosabbak környezettudatosan szétválogatni a hulladékot.

Top 0