• Sport
András Ferenc

A Mágus halála: régóta nagyon beteg volt Verebes József

74 éves korában meghalt a magyar labdarúgó-válogatott, a Győri ETO és az MTK korábbi edzője, Verebes József. A Mágusnak hívott edző nagyon beteg volt, súlyos tüdőbetegségben szenvedett. Két napja még a Kisalföldnek nyilatkozott, tíz nap múlva lett volna 75 éves.

Verebes József 1987-ben. Fotó: wikipedia

Verebes József 1987-ben. Fotó: wikipedia

Ahogy korábban megírtuk, vasárnap délután meghalt Verebes József mesteredző, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Verebes József 1941-ben született Budapesten. Focista pályafutását a Ferencváros utánpótláscsapatában kezdte, az 1961-es bajnokságban három mérkőzésen az első osztályban is pályára lépett. Később megfordult az Oroszlány, a BVSC, a Ganz, a Budafok és a Középítők csapatában is, de fiatalon, 30 évesen abbahagyta a labdarúgást.

Évek teltek el, amíg megszerezte az edzői papírját, 1978-ban a TF-en lett okleveles labdarúgó szakedző. Edzői karrierje elején dolgozott Kecskeméten, Sülysápon és a Videotonnál is, majd 1981-ben legnagyobb sikerei helyszínére, Győrre került.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az 1981 és 1986 közötti időszakban a győri csapat két bajnoki címet nyert, kétszer lett második és egyszer harmadik. 1982-ben 19 év után lett újra vidéki győztes a labdarúgó bajnokságban és először neki sikerült azt megvédeni is. Még ebben az év labdarúgóedzőjének választották, Győr város Pro Urbe-díjasa lett.

  Videó Verebes Józsefről:

  A sikerek miatt az MTK felfigyelt az edzőre, és Verebes József 1987-től itt lett edző. A Mágus becenevet annak köszönheti, hogy a fővárosban is megismételte az, amit Győrött, első évében bajnoki címhez segítette a kék-fehér csapatot. 1987-ben mesteredzői címmel ismerték el munkásságát. 1987 januárjától augusztusig a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt, négy mérkőzésen két győzelem, egy döntetlen és egy vereség volt a mérlege.

  Ezt követően több csapatnál is dolgozott, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt 1993. szeptemberétől 1994. júniusáig. Korábbi sikereit nem sikerült megismételnie, még egy bajnoki címet tudott nyerni a Kispest Honvéd edzőjeként 1992/93-ban, igaz, idény közben csak nyolc meccsen ült a kispadon.

  2001-ben UEFA 'A' diplomás edzői oklevelet szerzett, majd Magyarországon az elsők között tette le a 'Pro'-fokozatot is. Edzői pályája végén televíziós szakkommentárorként is dolgozott. 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend polgári tagozatának Lovagkeresztjét.

  Verebes József a héten adott interjút a Kisalföldnek, ott a következőket mondta tüdőbetegségéről:

  Borzasztóan vagyok, semmi erőm sem maradt, az ágyon kívül tíz percig sem bírom. Nagy pofont kaptam a sorstól, nem tudom, már nem is hiszem, hogy felépülök.

  A lap azt írja, hogy Verebes Józsefet súlyos tüdőbetegség támadta meg, vészesen lefogyott. Alvászavar, szellemi-mentális fáradtság és hangulatingadozás kínozta.

  Józsi nemegyszer ébred úgy, hogy edzésre akar menni. Azt kérdezi tőlem: hol vannak a fiúk, hol van a csapata? A győrit azt még mindig nagyon szereti...

  mondta Verebes József felesége.

  Top 16