• Külföld
Faktor

A macedónok mindent jobban csinálnak

A macedón-görög határ görög oldalán kaotikus állapotokat, bizonytalanságot és dezinformáltságot, a macedón oldalon átláthatóságot és rendezettséget tapasztaltak a Migrációkutató Intézet munkatársai.

Fotó: youtube

Fotó: youtube

Az intézet csütörtökön közölte a tapasztalatokat. Az összefoglaló szerint a görögországi Idomeniben humanitárius katasztrófa fenyeget. 

A beszámoló szerint Görögországban a menekülttáborok lakóira fizikai és pszichés kimerültség, létbizonytalanság miatt érzett aggodalom, valamint általános dezinformáltság jellemző. A válságövezet semmilyen kézzelfogható segítséget nem kap a központi kormányzattól, a helyi polgármesterek pedig a kormányra hivatkozva meglehetősen passzívan állnak a helyzet kezeléséhez.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A helyi politikusok  - a kormánnyal összhangban - sokat beszélnek arról, hogy a migránsokkal együtt éreznek, és azt mondják, hogy azért nem tudnak tenni semmit, mert Európa nem szolidáris.

  Ezzel szemben a macedón oldalt az átláthatóság és a rendezettség jellemezte, a beléptetési és ellenőrzési rendszer pedig hatékony és minden elemével a nyugat-balkáni országok közötti megállapodás pontos végrehajtását célozza.

  A macedón hatóságok ideiglenes befogadási kapacitása és eszközparkja - különösen görög összehasonlításban - kielégítő, a rendvédelmi szervek esetében kismértékben fejleszteni kell - írták.

  Az intézet szerint Macedónia elsődleges célja a NATO- és az EU-csatlakozás, valamint a görög és a német befektetések biztosítása.

  A beszámolót ezzel zárták:

  A görög-macedón tapasztalatok minden korábbinál erősebben rávilágítanak arra, hogy a hatékony határvédelem kevésbé kapacitás, mintsem politikai akarat és felelősségérzet kérdése.

  Top 16