• Külföld
Frányó Krisztina

A legnagyobb veszélyek várnak a világra, a válságok tovább súlyosbodnak

A Világgazdasági Fórum felmérést készített a világot jelenleg fenyegető problémákról és ezek hatásairól. A jelentés nem sok örömre ad okot: a világ egy generációváltáson belül a legnagyobb veszélyekkel fog szembenézni.

Illusztráció

Illusztráció

A hidegháború óta nem volt olyan súlyos a politikai instabilitás a világban, mint most. Ennél még rosszabb eredményt hozott a menekülésre kényszerített emberek száma: a történelem során még soha nem volt ennyi migráns. A klímaváltozás káros hatásai is egyre nagyobb mértékben jelentkeznek, a terrorizmus pedig állandósult, növekvő veszély.

Ezek a jelentés legfőbb következtetései, amelyeket jövő héten a svájci Davosban tárgyalnak meg egy kockázati fórumon a világ politikai vezetői és az legfontosabb vállalatok igazgatói. A jelentés a növekvő globális bizonytalanságra hívja fel az illetékesek figyelmét – írja a CNN.

EZT IS AJÁNLJUK:
  „A veszélyek még valóságosabbak, még közelebbiek, még kézzelfoghatóbbak… fordulópont küszöbén állunk.”

  - mondta Espen Eide, a Világgazdasági Fórum geopolitikai ügyeinek vezetője.

  A jelentést közel 750 független szakértő írta, köztük akadémikusok, vállalatigazgatók, politikai vezetők és döntéshozók is részt vettek a kutatási folyamatban. Szerintük a kockázatok már a következő évtizedben kárt okozhatnak az emberiségben, az intézményekben és a gazdaságban.

  „A geopolitikai instabilitás arra készteti a vállalatokat, hogy töröljenek egyes projekteket, vonják vissza az engedélyeket, szakítsák meg a termelést, sérülnek az eszközök és a határok közti szabad mozgás elve is.” – mondta Cecilia Reyes kockázatkezelési igazgató.

  Fotó: Europress / Rene Gomolj - AFP

  Fotó: Europress / Rene Gomolj - AFP

  Kényszerű migrációJelenleg közel hatvanmillió ember kényszerült elhagyni az otthonát háború, szegénység vagy természeti katasztrófa miatt. Ez a szám megegyezik a Föld huszonnegyedik legnépesebb országának lakosságával – a történelem során még sosem volt ennyi migráns. Ez a szám pedig tovább nő. A migránsválság nehéz feladatot jelent a kormányoknak a világ minden táján, és sokszor országok közti feszültséget okoz.

  Fotó: Europress / Raphael Alves - AFP

  Fotó: Europress / Raphael Alves - AFP

  KlímaváltozásHatásai tekintetében a jelentés a klímaváltozást találja a legnagyobb veszélyforrásnak. A szélsőséges időjárás és a természeti katasztrófák egyre gyakrabban és egyre több helyen előforduló jelenséggé válnak. Ez pedig arra kényszeríti a kormányokat, hogy cselekedjenek.

  A decemberi párizsi klímacsúcson egy jogi kötőerővel rendelkező egyezmény született, mely szerint az országok harcolnak a klímaváltozás hatásai ellen, de a szakértők szerint a globális felmelegedés java még csak most jön.

  „Tény, hogy ez egy hatalmas lépés volt, a helyes irányba. De eddig még semmi pozitív hatása nem volt, ennél pedig sokkal többet kell tenni.” – mondta Reyes.

  Fotó: Europress / STR - AFP

  Fotó: Europress / STR - AFP

  Lassuló növekedésA tőzsde gyengül, az olajárak egyre esnek, és a kínai növekedés is lassult. A szakemberek nagyon aggódnak a globális gazdaság jövőjéért.

  „A gazdasági növekedés mindannyiunkat izgat. Tudjuk, hogy a lassuló növekedés szakaszába léptünk.” – mondta Margareta Drzeniek-Hanouz, a Világgazdasági Fórum globális versenyképesség osztályának vezetője.

  A különböző, sokasodó válságoknak azonban van egy előnye is: a különböző országok politikai vezetői kénytelenek együtt dolgozni a megoldásokért – ez pedig olyan országok között is új, erősebb kapcsolatok születését jelentheti, amelyek korábban nem feltétlenül ápoltak partneri viszonyt.

  „Már láttuk, hogy a hatalmak közösen cselekednek: az iráni nukleáris egyezmény, a párizsi klímacsúcs, vagy a közelmúltban történt, észak-koreai hidrogénbomba robbantásra adott reakciók is azt mutatják, hogy a különböző országok képesek együttműködni.”

  - mondta Eide.

  Top 16