• Külföld

A legmagasabbnál is nagyobb terrorfenyegetettségi szintet akarnak bevezetni

Koen Geens belga igazságügyi miniszter az eddigi legmagasabb, azaz a negyedik terrorfenyegetettségi szint feletti újabb szint bevezetését tervezi. A belügyminisztérium egyetért a törvénymódosítási javaslattal.

A La Libere Belgique francia nyelvű belga napilapban jelent meg Koen Geens terve. Az ötödik terrorfenyegetettségi szint bevezetését lehetővé tevő törvénymódosításról a hét második felében már tárgyaltak. A törvénymódosítás pedig a belügyminisztériummal teljes egyetértésben már folyamatban van.

Biztonsági ellenőrzés Belgiumban. Forrás: Europress - AFP/John Thys

Biztonsági ellenőrzés Belgiumban. Forrás: Europress - AFP/John Thys

Az MTI úgy tudja, hogy az ötödik készültségi szintet akkor lehet majd alkalmazni, ha a veszélyt jelentő embereket azonosították és hollétük is ismert. A mostani legmagasabb, négyes fokozatot egyébként „közvetlen veszély” esetén lehet elrendelni.

A Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) vezetője, André Vandoren szerint az ötödik szint törvénybe iktatására azért van szükség, mert a szintek 2006-os bevezetése óta sokat változott a helyzet. A fenyegetések sem ugyanolyanok, mint a testület létrehozásakor.

Korábban arról itt olvashattak, amikor Brüsszelben elrendelték a negyedik fokozatot. Arról pedig itt, amikor csökkentették a terrorfenyegetettség szintjét.

Top 0