• Sport
Faktor

A legjobb védelem vagy a legjobb támadósor nyeri az 50. Super Bowlt?

Február 8-án, azaz holnap véget ér az amerikaifutball-liga (NFL) 2015-ös szezonja, mégpedig a jubileumi 50. döntővel. Magyar idő szerint hajnali fél egykor a Denver Broncos és a Carolina Panthers küzd meg egymással a Levi's Stadionban a Vince Lombardi-trófeáért.

Fotó: Europress - Mike Lawrie/Getty Images

Fotó: Europress - Mike Lawrie/Getty Images

A védelem nyeri a bajnokságot. Ezt mindig elmondják az NFL rájátszása előtt, most pedig ott van a döntőben az a Denver Broncos, amelyiknek a legjobb a védelme a ligában. Az ellenfele ugyanakkor az a Carolina, amelyiknek a legjobb támadóegysége van. Két évvel ezelőtt szintén ez volt a felállás, csak akkor a Denvernek a megállíthatatlannak tűnő támadóival (37,9 pontot értek el meccsenként) mindössze egy touchdownt sikerült szereznie az akkori legjobb védelemmel rendelkező Seattle ellen, és simán elveszítette a döntőt.

Peyton Manning ennyire gyengén újoncidénye óta (1998) nem játszott, majdnem kétszer annyi interceptiont dobott, mint TD-t az alapszakaszban (17–9 volt az arány), de jól jelzi a denveri védelem erejét, hogy a csapat így is első kiemeltként jutott be a playoffba. A Pittsburgh ellen is szenvedett a legendás irányító, a New England ellen viszont határozottan jól játszott, volt két TD-passza. Ugyanakkor csak 178 yardig jutott, és könnyen eladhatta volna többször is a labdát, egyszer például Emmanuel Sanders mentette őt meg ettől, érdemes megnézni az alábbi videón az elkapó parádés teljesítményét.

A Panthers ellen nagyon vigyáznia kell a hosszú passzokkal, Josh Normanék 24-szer szedték le a levegőből az ellenfél irányítójának a labdáját az alapszakaszban, amihez még hatot hozzátettek a rájátszásban. Figyelmeztető jel lehet, hogy a szintén remek elkapókkal rendelkező Carson Palmer is ritkán tudta játékba hozni a mélységi célpontjait. Nem mellékesen a Carolina csapatáé volt a liga hatodik legjobb védelme az alapszakaszban.  

Ezért szüksége lesz a Broncosnak a stabil futójátékra is, hogy levegyék a terhet az elkapókról és Manningről. A csapatnak nincs igazi első számú futója, CJ Anderson és Ronnie Hillman szokta váltogatni egymást, mindkettejüktől szükség lenne egy kiemelkedő meccsre. Ron Rivera (akit hajnalban megválasztottak az Év edzőjének) csapata egyébként a futás ellen is remekül védekezik.

Luke Kuechly, Kawann Short és Star Lotulelei nagyon megnehezítheti a támadófal életét, és egyelőre kérdéses, hogy az Arizona ellen kéztörést szenvedő klasszis linebacker, Thomas David játszik-e, de a Carolina védelme még nélküle is nagyon erős, az biztos.

Ha a Denver támadói nem játszanak nagyot, akkor a védelmének kell majd meccsben tartania a csapatot. Amelynek azt a Cam Newtont kell megállítania, akit megválasztottak az ide Év legértékesebb játékosának (50 szavazatból 48-at megkapott), és az Év Támadójátékosa címet is odaadták neki. Az irányító vezetésével a Carolina 31,3 pontot szerzett meccsenként, amivel ligaelső volt. DeMarcus Ware és társai nagyon sok elit irányítóval találkoztak  a szezonban (elég csak megemlíteni Aaron Rodgers és Tom Brady nevét), de a többségük klasszikus zsebirányító volt, ellenben Newtonnal, aki a földön is veszélyes, az alapszakaszban volt 10 futott TD-je a 35 passzolt mellett.

Az egyik fegyver ellene az lehet, ha egyszerre többen is első szándékból őt támadják (blitz), és ehhez megvannak a játékosai a Denvernek, a már említett Ware mellett érdemes kiemelni Von Millert és Derek Wolfe-t is. Viszont Newton az Arizona ellen megmutatta, hogy ez sem hozza zavarba (a Cardinals híres arról, hogy sokszor több védővel is az irányítót támadja), a ProFootballFocus statisztikája szerint átlagban 2,83 századmásodpercig tartja magánál a labdát, mielőtt azt óriási erővel eldobja valamelyik elkapója fel, az esetek nagy részében pontosan.

Viszont az is igaz, hogy a Carolina úgy veszített az Atlanta ellen (eddig az az egy veresége van ebben a szezonban), hogy Newtont nagy nyomás alá helyezték. A Denvernek figyelnie kell a Panthers nagyszerű elkapójára, Greg Olsenre, aki sokszor segíthet majd az irányítójának szorított helyzetben. És persze a Jonathan Stewart, Mike Tolbert futópárosról sem szabad megfeledkezni, ők is fontos szerephez juthatnak a döntőn, de nem lesz egyszerű dolguk, ugyanis a Denver 3,3 yardot engedélyezett futásonként az ellenfeleknek, természetesen ezzel ők voltak a legjobbak a 32 együttes közül.

Speciális egységA két rúgó, Graham Gano (Carolina) és Brandon McManus megbízható játékos, de bennük van a hibázás lehetősége, nem túl távoli mezőnygól-kísérleteknél is megvan az esélye annak, hogy valamelyikük (vagy mindkettejük) rontson. Ezen pedig sok múlhat (akárcsak a Minnesota–Seattle, vagy a Denver–New England meccsen). A punterek terén sincs különösebb különbség a csapatok között, Brad Nortman (Carolina) és Britton Colquitt is megbízható játékos.

A Denver a rájátszás elején térdsérülés miatt elveszítette Omar Boldent, aki nagyon veszélyes szokott lenni labdavisszahordások után, a Panthers viszont számíthat Tedd Ginn Jr. játékra, aki szintén nagyon jó visszahordónak számít, egy kiélezett meccsen a speciális egység egy-egy jó megoldása is döntő lehet.

ÖsszegzésA Carolina komplettebb csapatnak tűnik, amely tele van fiatal és tehetséges játékosokkal, Newtonnak hihetetlen jó szezonja van, tele van önbizalommal, és a társai is megvannak (elsősorban Greg Olsenre kell gondolni), akik segíthetnek neki bajnokságot nyerni. A Panthers egy igazi pontháborúból is jól kijöhet, míg a Denvernek ez nem lenne jó, Manningék nem valószínű, hogy nagyon sok pontot tudnak majd szerezni, 11 meccset is hét vagy annál kevesebb ponttal nyertek meg, nekik egyértelműen a védelmükben kell bízniuk (ezt maga Manning is kijelentette, szó szerint azt mondta, hogy a védelem nélkül nem jutottak volna el idáig).

Super Bowl 50

Kalifornia, Santa Clara

Levi's Stadion

Denver Broncos–Carolina Panthers 00.30 (magyar idő szerint) (Tv: Sport1)

Top 0