• Sport
Faktor

A legjobb női focisták bérdiszkriminációval vádolják a szövetséget

A női amerikai labdarúgó-válogatott öt játékosa szerdán szövetségi panaszt nyújtott be a sportági szövetség (U.S. Soccer) ellen, azt állítják, hogy alig 40 százalékát kapják meg annak a pénznek, mint amit a férfi csapat tagjai keresnek meg egy-egy válogatott mérkőzés után.

Carli Lloyd (balra) és Hope Solo (Fotó: Europress - Rhona Wise/AFP)

Carli Lloyd (balra) és Hope Solo (Fotó: Europress - Rhona Wise/AFP)

A szövetség azoknak a férfi és női játékosoknak fizet, akik képviselik az országot egy-egy mérkőzésen. A férfiaknál 1930 óta rendeznek világbajnokságokat (az 1994-est pont az Egyesült Államokban rendezték), de kiugró sikert soha nem tudott elérni a csapat. A nőknél 1991-ig nem volt világbajnokság, a női csapat 2016-ig mégis háromszor aranyérmes tudott lenni, olimpiát pedig négyszer nyert.

A férfiak egy barátságos meccs után fejenként 5000 dollárt kapnak, ha veszítenek, győzelem esetén ez az összeg majdnem 18 ezer dollárra ugrik. A nők egy szimpla mérkőzés után 1350 dollárt kapnak, de csak akkor, ha nyernek, döntetlen vagy vereség esetén semmilyen bónusz nem jár nekik.       

A női játékosok szerint ez diszkrimináció, és hozzáteszik, hogy az általuk elért sikerek miatt lesz egyre népszerűbb a sportág az országban, a legutóbbi vb-döntőt (amikor Japánt győzték le) 25,4 millió ember követte élőben az USA-ban. Azt is kiemelik, hogy a győzelmi sorozatuk miatt megteltek a stadionok, folyamatosan dőltek meg a bevételi rekordok.

„A számok önmagukért beszélnek. Mi vagyunk a legjobb csapat a világon, háromszoros világbajnokok vagyunk, az olimpiai aranyat négyszer nyertük meg. A férfi játékosok már azért nagy pénzt kapnak, ha kimennek a pályára, ehhez nekünk tornákat kell nyernünk” – nyilatkozta a válogatott egyik legismertebb játékosa, Hope Solo. A kapuson kívül Carli Lloyd (ő volt a világ legjobb női játékosa tavaly), Becky Sauerbrunn, Alex Morgan és Megan Rapinoe csatlakozott a tiltakozáshoz.

„Évek óta csendben várunk arra, hogy a szövetség helyes módon járjon el, és arra, hogy méltóképpen fizessen ki minket” – mondta Lloyd.

A panaszt csak ez az öt játékos írta alá, de elmondták, hogy az egész csapat támogatja a kezdeményezést, ideértve a segítőket és edzőket is. A szövetség egyébként vitatta a női játékosok által felhozott számokat, a panasz benyújtására pedig azzal válaszolt, hogy a női játékosok szerződéseiben olyan tételek szerepelnek, amelyek a férfiakéban nincsenek benne. Ide tartozik például a végkielégítés, és a szülési szabadság után járó egészségügyi ellátások kifizetése. A szövetség azt is közölte, hogy a nemzetközi események után járó pénzeket a nemzetközi szövetség (FIFA) határozza meg.

A teniszezőknél nemrég hasonló botrány tört ki, az Indian Wells-i torna igazgatója, Raymond Moore azt mondta, hogy a nők szerencsés helyzetben vannak, mert kihasználhatják a férfi játékosok által generált népszerűségét. Moore nem sokkal később lemondott. Novak Djokovics pedig azt nyilatkozta, hogy nem ért egyet az egyenlő díjazással, mert a férfi teniszezők meccseire sokkal több ember kíváncsi világszerte, mint a női mérkőzésekre. Később elnézést kért a szavai miatt.

Top 0