• Külföld
Maksa Mónika

Egy egyiptomi repülőgépész robbantotta fel az orosz gépet

Az orosz utasszállító októberben robbant fel a Sínai-félsziget légterében. Egy egyiptomi gépészt gyanúsítanak azzal, hogy felvitte a gépre a bombát.

A vizsgálatok még mindig tartanak, az érvényes hivatalos egyiptomi álláspont szerint pedig nincs arra bizonyíték, hogy terrortámadás miatt történt volna a katasztrófa, amelyben 224 ember meghalt.

Hírügynökségi források szerint azonban az őrizetbe vett gépész unokatestvére másfél éve csatlakozott az Iszlám Államhoz. Rajta kívül őrizetbe vettek két rendőrt is, akik a repülőtéren szolgáltak, és egy poggyászkezelőt is. Őket azzal gyanúsítják, hogy segítettek a gépre juttatni a bombát. A források szerint az Iszlám Állam küldte a gépésznek a bombát, hogy tegye a gépre. A poggyászkezelőt pedig arra utasíthatták, hogy ne kérdezősködjön.

Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/Chris Hondros

Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/Chris Hondros

EZT IS AJÁNLJUK:

  Egy másik forrás arról számolt be, hogy a két rendőrt azzal gyanúsítják, hogy ellenőrzéskor átengedték a bombát. De az is lehet, hogy csak nem végezték jól a munkájukat. Az MTI szerint mindkét forrás úgy tudja, hogy még senki ellen nem indítottak eljárást.

  A repülőtér egyik biztonsági tisztviselője kizárta, hogy bármelyik dolgozónak köze lehet a terroristákhoz. Azt mondta:

  "Nem dolgozhat egyik repülőtéren sem olyan alkalmazott, akinél felmerül annak a jele, hogy szimpatizál a szélsőségesekkel."

  Az EgyptAir és a belügyminisztérium biztonsági tisztségviselői is tagadták, hogy bárkit őrizetbe vettek volna az ügy miatt.

  Pénteken egyiptomi lapok azt írták, hogy az orosz sajtó szerint 6 embert azonosítottak, akiknek közük lehet a gép felrobbantásához. A Live News hírportál szerint egy poggyászkezelőt gyanúsítanak azzal, hogy a gépre tette a bombát. Korábbi orosz sajtójelentések szerint a bomba az egyik utas ülése alatt robbant fel.

  A Live News azt írta, hogy a feltételezett tettes azonnal elmenekült Egyiptomból, Törökország felé.

  A katasztrófa az idegenforgalmat nagymértékben visszavetette. Egyiptomban a 2011-es forradalom után a turizmus visszaesett, és a repülőgép felrobbanása előtt kezdett ismét élénkülni. Az Iszlám Állam azt állítja, hogy ők robbantották fel az orosz gépet, Egyiptom szerint viszont képesek a turisták biztonságát szavatolni.

  Top 16