• Külföld
Faktor

A lányoknak igenis joga van tanulni - ezt mondták a sztárok

Michelle Obama, az amerikai elnök felesége két lányával és az édesanyjával Afrikába és Európába indul vasárnap, hogy a lánygyermekek oktatását népszerűsítse. A kampányukhoz csatlakozik Freida Pinto és Meryl Streep is.

A vasárnap reggel kezdődő hatnapos úton Michelle Obama, két lánya, Sasha és Malia, valamint a nagymama,  Marion Robinson Libériába, Marokkóba és Spanyolországba látogat. A látogatáson mindenütt a "Hadd tanuljanak a lányok" nevű oktatási programot népszerűsítik.

A "Hadd tanuljanak a lányok" globális program, amelyet 2015-ben indított az elnök és felesége, célja pedig, hogy nyíltan beszéljen azokról a komoly problémákról, amelyek megakadályozzák, hogy a lánygyermekek tanulhassanak. Ilyen például, hogy a lányokat már kiskorúként házasságba kényszerítik, a szegénység, vagy az erőszak is. Világszerte több mint hatvankétmillió kislány emiatt nem járhat iskolába.

„Mi erősen hiszünk abban, hogy rendkívüli fontosságú a fiatalok oktatása a politikai zűrzavaroktól terhes régiókban” - fogalmazott az utazás előtt kiadott kommünikében Ben Rhodes, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese.

A körút első állomásán, a nyugat-afrikai Libériában Michelle Obama találkozik az államfővel, a Harvardon végzett Ellen Johnson Sirleaffel, aki Afrika első választott női államfője.

Libériában a programokon jelen lesz Freida Pinto, indiai színésznő is, aki a 2008-ban bemutatott "Gettómilliomos" című angol film szereplője volt, kedden és szerdán pedig, már Marokkóban, a first ladyhez csatlakozik Meryl Streep amerikai színésznő is, aki szintén arról tart majd előadásokat, hogy milyen fontos a lányok taníttatása. A Fehér Ház közölte, hogy a két színésznő utazásának költségeit a CNN hírtelevízió fedezi, amely riportfilmet is forgat Libériában és Marokkóban - írta az MTI.

Kommentek:

Top 0