• Élet
Faktor

Kutatás bizonyította: a kislányok sokkal szívósabbak a fiúknál

Még a nehéz időkben is nagyobb eséllyel élnek túl.

Világszinten a nők tovább élnek a férfiaknál. Az amerikai Duke Egyetem idei kutatásának köszönhetően pedig az is kiderült, hogy a jobb életkilátások már életük kezdetén is a nőknek kedveznek - írja a HVG.

Az utóbbi 250 év történelmi adatait áttekintve kirajzolódott, hogy pusztító járványok és éhínségek alatt az újszülött kislányok jobb esélyekkel maradtak életben fiú társaiknál.

A lányok rossz körülmények között is nagyobb eséllyel maradnak életben.

A lányok rossz körülmények között is nagyobb eséllyel maradnak életben.

A Proceedings of the National Academy of Sciences nevű szaklap online felületén megjelent cikk tudós szerzői ínséges történelmi időszakok és népek életkilátásait vizsgálták meg. Például a Svédországban, Írországban és Ukrajnában sújtó éhínségek időszakait.

Az eredmények azt mutatták, hogy bár a magas halálozási arány mindkét nemet hasonlóképp jellemezte a szélsőséges körülmények között, a nők átlagosan 6–48 hónappal élték túl a férfiakat ilyen körülmények között is.

Ez a különbség jellemzően csecsemőkorban csúcsosodott ki a két nem között, a lány újszülöttek nagyobb eséllyel maradtak életben fiú társaiknál.

A kutatók szerint az eltérés mögött biológiai okok is húzódnak, nem magyarázhatók tisztán környezeti tényezőkkel (például a fiúkra jellemző nagyobb kockázatvállalással).

Kommentek:

Top 0