• Autó
Autószektor

A lambda-szonda funkcióinak bővítése

A lambda-szonda hozzájárul a mai motorok teljesítménynöveléséhez és pontos szabályozásához. Nem csak a károsanyag-kibocsátás, hanem a tüzelőanyagfogyasztás-csökkentés is lehet a szonda feladata, ha kicsit kibővítjük a szélessávú lambda-szonda feladatkörét.

A szélessávú szonda eleve sokkal pontosabb szabályozást tesz lehetővé, mint az ugrásjelet produkáló szenzor, hiszen a lineáris jellel nem csak a sztöchiometrikushoz viszonyított dús vagy szegény keveréket tudjuk megkülönböztetni, hanem pontosan tudjuk mérni a kipufogógáz oxigén-tartalmát. A pontosabb mérés nem csak a motorszabályozás minőségét javítja, hanem a három komponensre ható katalizátor átalakítási hatásfokát is növeli és a katalizátor élettartamát is tudja növelni, mert a katalizátorban tárolt oxigén és szénhidrogén mennyiségét nem engedi a motorvezérlő túl kicsi vagy túl nagy értékre.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Hengerszelektív- vizsgálat

EZT IS AJÁNLJUK:

  A motorok öregedésével a hengerek egyre különbözőbben viselkednek. A pontos és gyors szenzor segítségével minden egyes égési folyamat utáni kipufogógáz-impulzus külön is vizsgálható, így, ha az egyik henger kipufogógáz-összetételében változás lép fel, akkor a lambda-szonda figyelmeztetni tudja a motorvezérlőt. A figyelmeztetést a motorvezérlő valamilyen beavatkozással ellenőrzi, például égéskimaradást idéz elő az adott hengerben, és figyeli a hatást. A kisebb változásokat a motorvezérlő tudja kompenzálni, így a motor teljesítménye nem változik. A nagyobb változásokat a fedélzeti diagnosztikának (OBD) is továbbítja a motorvezérlő, ami hibakódot rendel a nem megfelelő működések mellé, ezzel segítve a szakembereket a hibakeresésben.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Még több szenzor a kipufogó-rendszerben

  Az autógyártókat érintő károsanyag-kibocsátási előírások szigorodásával a kipufogó-rendszerben megsokszorozódott a szenzorok száma, hiszen olyan rendszereket kell felügyelni, mint az EGR, a DPF, az SCR vagy a NOx-tároló katalizátor, melyek mind valamely káros anyag emissziójának csökkentését okozzák. A lambda-szonda tehát más szenzorokkal is együtt dolgozhat, például hőmérséklet-érzékelőkkel vagy nyomás-szenzorokkal, hogy az emissziókezelő rendszerek megfelelően működhessenek.

  Egy jó példa erre a részecskeszűrő regenerálása, melyhez nagy oxigén-koncentráció és nagy kipufogógáz-hőmérséklet szükséges. A nyomásszenzor vagy differenciál-nyomásszenzor jelzi az eltömődöttség állapotát, a hőmérséklet-szenzor és a lambda-szonda pedig felügyeli a folyamatot, valamint védi az emissziókezelő rendszereket a túlterheléstől/károsodástól.

  Ezek a rendszerek nem csak a dízelmotorral szerelt modellekben fordulnak, hanem a legújabb benzinmotoros autókban is megjelennek, hogy teljesíteni tudják a károsanyag-kibocsátási előírásokat.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Csökkentett kibocsátás

  A fent említett emissziókezelő rendszerek feladata, hogy a belső égésű motor teljesítményvesztése nélkül tudják teljesíteni a hatályos előírásokat. A fedélzeti diagnosztika lehetőségei is bővülnek, valamint a motorszabályozás is pontosabb lehet.

  További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára!

  Kommentek:

  Top 16