• Tudomány
Frányó Krisztina

A kutyák felismerik az emberek érzelmeit

Egy új kutatás is megerősíti, hogy kutyák képesek megállapítani, hogy a gazdájuk éppen milyen hangulatban van. A felismeréséhez különböző érzékszerveiket használják, és begyűjtött információk együtteséből állapítják meg az érzelmeket.

Fotó: Timothy Clary - AFP

Fotó: Timothy Clary - AFP

A kutatás eredményei tehát azt jelentik, hogy nem csak az emberek tudják felismerni a különböző érzelmeket – ezen a képességen osztozunk a kutyákkal – írja a Telegraph. A Lincoln és a Sao Paulo egyetem pszichológusai és állatok viselkedés-szakértői szerint tehát a kutyák agyában absztrakt módon jelenik meg a gazdájuk pozitív vagy éppen negatív érzelmi állapota, és erre reagálnak a megtanult viselkedésformákkal.

A megállapításhoz tizenhét, háziállatként élő kutyán végeztek vizsgálatot. A kutyáknak boldog, majd mérges emberekről, valamint játékos és agresszív kutyákról mutattak képeket. Ezután ugatást játszottak le nekik – előbb játékos, majd agresszív hangszínben. Végül barátságos és mérges tónusban hallották a „Gyere ide!” parancsot. A hangkísérlet során a kutyák többségében mindig arra a képre néztek, amelyiknek megfelelt a lejátszott hangban hordozott hangulat – emberi és állati hang esetében is.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Már tavaly bécsi tudósok azt állították, hogy kutyák csak abból el tudják dönteni, hogy a gazdájuk boldog vagy mérges, hogy ránéznek az arcukra. A mostani kutatás viszont azt mutatja, hogy nem csak a mimikából, hanem a hangszínből is képesek felismerni az aktuális hangulatot – emberek és kutyák esetében is.

  A tanulmány egyik szerzője, Daniel Mills szerint az új eredmények pontot tehetnek egy régóta húzódó vita végére.

  „Rengeteg kutyatulajdonos mondja azt, hogy a kutyájuk érzékeny a családtagok hangulatára. Különbséget kell tennünk aközött, hogy a kutyák a mérges hangra azonnal alkalmazkodni tudnak a megtanult viselkedéshez, és aközött, hogy már azelőtt képesek felismerni a hangulatot, hogy az kifejezésre kerülne. A mi tanulmányunk mutatja be először, hogy a kutyák tényleg meg tudják állapítani az emberek és más kutyák érzelmi állapotát.”

  A kutatók szerint fontos, hogy a kísérletben résztvevő kutyák a vizsgálat során látták először a képeket, hallották a hangokat, így nem volt idejük hozzászokni a szereplők viselkedéséhez. Ez azt jelenti, hogy a kutyák ösztönösen meg tudják állapítani a másik érzelmeit.

  A kutatók azt is kiderítették, hogy a kutyák képesek utánozni egymás érzelmeit – tehát képesek az együttérzésre is.

  Top 16