• Külföld
Gyöngyösi Lilla

A külvárosi szeméthegyek miatt terjed a sárgaláz

Angolában december vége óta 51-en haltak meg sárgalázban a 240 beteg közül - derül ki a dél-afrikai ország hétfői közleményéből.

Az angolai egészségügyi igazgató tájékoztatása szerint az első megbetegedéseket a főváros, Luanda keleti pereméről jelentették. 92 esetet jegyeztek fel, 29-en meghaltak.

A főváros környékén időközben oltási kampányt kezdtek, így a tervezett 1,6 millióból már 451 ezer embernek védettséget nyújtottak a betegséggel szemben.

Szakértők szerint a betegség terjedéséhez hozzájárult az egészségügyi ellátás és a hulladékszállítás akadozása. Szeméthegyek halmozódtak fel a szegényebb külvárosi részeken. Ez pedig elősegítette a sárgaláz kórokozóját hordozó szúnyogok szaporodását.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Fotó: Europress - Mario Tama / Getty

    Fotó: Europress - Mario Tama / Getty

    Az Afrika és Amerika trópusi régióit érintő betegség ellen nincs hatékony terápia, de védőoltással, illetve a szúnyogcsípés kivédésével megelőzhető. Angolában ajánlott a sárgaláz elleni védőoltás. Az országban 1986 óta nem volt sárgalázjárvány.

    A közel 20 millió lakosú Angolában az utóbbi időben a sárgalázas betegek mellett a maláriások, kolerások és krónikus hasmenéssel küzdők száma is megnőtt. A sárgaláz tünetei közé tartozik az erős fejfájás, émelygés, hányás és fáradtság. A betegséget okozó vírust ugyanaz a rovar - az egyiptomi csípőszúnyog - hordozza, amelyik a zikaláz kórokozóját is – írja az MTI.

    Top 16