• Külföld
Maksa Mónika

A kötelező sorozás visszaállítását szeretnék a migránsok miatt

Margot Wallström, svéd külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy a kötelező katonai és polgári sorozás visszaállítása segítene a migránsválság kezelésében. Egy védelmi konferencián beszélt arról, hogy modernizált és a nemek között egyenlőséget tevő sorozást szeretne.

A svéd miniszter azt mondta, hogy hasznos lett volna, ha tavaly ősszel polgári tartalékosokat lehetett volna behívni azért, hogy a menekültügyi hivatal munkáját támogassák. Hozzátette, hogy a tartalékosok a természeti katasztrófák idején is tudnának segíteni.

Svéd katonák kiképzése. Forrás: Wikipédia

Svéd katonák kiképzése. Forrás: Wikipédia

Svédországban 10 millió ember lakik. Tavaly körülbelül 160 ezer menekültet fogadtak be, ez pedig Európában a legtöbbnek számít, a lakosság nagyságához viszonyítva. Csakhogy Svédországban már komoly nehézséget okoz a migránsáradat kezelése.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az országban 2010-ben törölték el a kötelező sorozást, a közvélemény-kutatásokból pedig az derült ki, hogy az emberek támogatnák a sorozás visszaállítását. A hadsereg korábban bejelentette, hogy nincs elég katona egy olyan időszakban, amikor Oroszországgal is feszült a viszony a Krím félsziget bekebelezése és az ukrán válság miatt – írja az MTI.

    Stefan Löfven svéd és Juha Sipilä finn miniszterelnök pedig egy közös cikkben, amely mindkét országban megjelent, azt írták, hogy országaiknak szorosabban együtt kell működnie. Azért van erre szükség szerintük, mert Oroszország mindkét országra fenyegetést jelent. A miniszterelnökök azt is írták, hogy nem akarnak NATO-tagok lenni: "Finnország és Svédország nem tagja egyetlen katonai szövetségnek sem. Úgy gondoljuk, hogy ez a politika jól szolgál minket."

    Top 16