• Politika

A kormány szabályozza az Ubert, de a taxisok tovább tüntetnek

A kormány szerint igazuk van a taxisoknak, ezért kidolgoznak egy taxikra és Uberre is érvényes szabályozást. A taxisok szerint ez nem elég.

Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján jelentette be a szabályozást, miután a kormány tárgyalt a taxistüntetésről.

Taxis tüntetés

Taxis tüntetés

Fontos, hogy Magyarországon mindenki egyenlő feltételek mellett dolgozhasson, ezért a kormány szigorú, mindenkire nézve egységes szabályozást dolgoz ki – mondta az államtitkár. Azt is mondta, hogy a kormány tárgyalásokat kezd a taxisokkal: egyrészt egy hosszú távú, mindenkinek előnyös előírást akarnak, amely a szabálysértési büntetésekre is kiterjed és adózási szempontból is megvalósítható. Másrészt – mivel ennek bevezetése minimum másfél hónap – egy olyan átmeneti rendszerre van szükség, amely alapján megbüntethetik azokat, akik megsértik a jelenlegi jogszabályokat - közölte az államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy be fogják-e tiltani az Ubert, Tuzson Bence azt válaszolta: „nem betiltásról van szó, hanem egységes feltételekről, arról, hogy a szigorú személyszállítási előírások legyenek érvényesek mindenkire”. Ugyanakkor külön az Uberrel nem fognak tárgyalni, illetve az egyeztetésekre se hívják meg őket.

A kormány arra kéri a taxisszervezeteket, hogy függesszék fel a demonstrációjukat és kezdjék el a tárgyalást a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. A taxisok viszont tovább tüntetnek. A Faktor tudósítójának azt mondták, azért folytatják a demonstrációt, mert eddig nem hangzott el olyan feltétel, ami megfelelne nekik. Szerintük a kormány nem tárgyal olyan emberrel, akit a taxisok bíztak meg, ezért, amíg meg nem oldódik a helyzet, nem mozdulnak.

A tüntetés meghosszabbítására vonatkozó engedélyt már benyújtották, most az elbírálásra várnak. Azt egyelőre nem tudni, hogy teljes útlezárásra készülnek-e, erről még egyeztetnek.

Top 0