• Belföld

A kormány benyújtotta az Uberesek elleni törvényjavaslatot

A kormány kedden benyújtotta a parlamentnek az engedély nélküli autós személyszállítás jogkövetkezményeiről szóló törvényjavaslatot, amelyet tárgysorozatba vett az Országgyűlés. A törvény már nyáron hatályba léphet.

Kiss Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a kormány által a múlt héten tárgyalt szigorító intézkedések változatlan formában kerültek a törvényjavaslatba.

Hozzátette, hogy az Országgyűlés még a tavaszi időszakban, azaz június 13-áig szavaz a javaslatról. A törvény a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba, azaz várhatóan még most nyáron.

Illusztráció.

Illusztráció.

A törvényjavaslat egyik célja az, hogy az egyéb megelőző hatósági intézkedések eredménytelensége esetén megakadályozzák a jogellenesen működő taxi vagy taxi jellegű diszpécserszolgáltatásokhoz való internetes hozzáférést. Ennek megfelelően az illetékes kormányhivatal blokkolhatja a jogellenes szolgáltatás honlapját 365 napra.

A honlapot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) blokkolná a büntetőügyekben és a tiltott szerencsejáték-honlapok esetében kialakított megoldással.

A javaslat szerint az engedély nélkül végzett személyszállítási szolgáltatás esetén a sofőrt 9 büntetőponttal, ismételt szabályszegés esetén pedig újabb 9 hibaponttal büntetik. Az így összegyűlt 18 pontnál a jogosítványt hat hónapra visszavonják. Az autót először fél évre, ismételt szabályszegés esetén pedig három évre ki is vonhatják a forgalomból.

A taxisok kedden is tüntettek az Uber miatt, erről itt olvashattak.

Top 0