• Külföld
Faktor

A klímaváltozás "ujjlenyomatait" találták tudósok a francia árvizeken

Tudósok nemzetközi csoportja szerint az ember előidézte klímaváltozás megkétszerezte a múlt havi pusztító franciaországi árvizek valószínűségét.

Fotó: Europress / Laurent Kalfala - AFP

Fotó: Europress / Laurent Kalfala - AFP

A világ időjárásának sajátosságait vizsgáló klímakutatók a múltbeli esőzésekről összegyűjtött adatok és számítógépes szimulációk felhasználásával vizsgálták azt, mennyiben játszott szerepet a globális felmelegedés a franciaországi és a németországi rekordmennyiségű csapadékban és a nyomában fellépő hatalmas árvizekben.

Geert Jan van Oldenborgh, a holland királyi meteorológiai intézet klímakutatója azt mondta, a csoport számításai szerint az ember előidézte globális felmelegedés 90 százalékkal növelte a Loire folyó völgyében és 80 százalékkal a Szajna völgyében az árvíz esélyét a nem ember által előidézett klímaváltozáshoz viszonyítva.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Franciaország egyes részéin májusban egyhavi csapadékmennyiséggel megegyező eső esett – csupán három nap alatt. A francia fővárost átszelő Szajna vízszintje 6,1 méterrel volt magasabb az átlagosnál. Oldenborgh azt mondta:

    Ez egy nagyon természetfeletti időjárás volt, amelyet nagy valószínűséggel a klímaváltozás idézett elő.

    A kutatók ugyanakkor nem találtak kapcsolatot a német esőkkel - írja az MTI. Az azonban biztos, hogy a heves esőzések valószínűségének 80 és 90 százalékos növekedése jóval nagyobb, mint a 40 százalékos esély, amelyet a tavaly télen Nagy-Britanniában pusztított Desmond vihar esetében kimutattak.

    Kommentek:

    Top 16