• Külföld
Faktor

Rohamtempóban folyik a munka, pusztító vihar érkezik a Notre-Dame-hoz

Az épület egyik részét már befedték az eső ellen a tűzoltók.

Fotó: Europress - AFP/Zakaria Abdelkafi

Fotó: Europress - AFP/Zakaria Abdelkafi

Szombatra az építészeknek és építőmunkásoknak sikerült stabilizálni a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, és már a tűzoltók is befejezték az összes munkát, ezért péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről. A BBC cikke szerint most viszont gőzerővel dolgoznak a munkások, hogy valahogy befedjék az épületet, mert a meteorológusok keddre esőt - sőt estére akár vihart - mondanak Párizsban, és egy eső tovább rombolná az épületet. 

Az épület egyik részét már befedték az eső ellen a tűzoltók, ott, ahol részlegesen beomlott az épület, de az építészek újabb beomlástól tartanak egy heves esőzés után. Philippe Villeneuve főépítész arról beszélt, hogy abszolút prioritás egy ponyva ráterítése a sérülékeny részekre. A gerendák az állványokhoz már a helyszínen vannak, érkezik a fólia is, amit alpin technikával fognak felhelyezni, egy nagy esernyőt alkotva ezzel az épület fölé.

Édouard Philippe francia kormányfő 17-én jelentette be, hogy nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a párizsi székesegyház leomlott huszártornya újjáépítésére.

"A pályázat segítségével döntik el, hogy az eredeti másolatát építik meg vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség" - mondta. A XIX. században Eugene Viollet-le-Duc által épített, 93 méter magas, fából készült és ólommal borított szerkezet összeomlott a hétfői tűzben. A székesegyház építése a XII. században kezdődött és csaknem 200 éven át tartott. Az eredeti huszártorony 1250-ben épült, 1786 és 1792 között lebontották.

Kommentek:

Top 0