• Élet
Faktor

A kávé csökkenti a bélrák kockázatát

Kutatók megállapították, hogy a kávé jó hatással van az egészségre. Mindegy, hogy eszpresszó, koffeinmentes vagy filteres, aki kávét iszik, ritkábban betegszik meg bélrákban.

Egyre több tanulmány szól arról, hogy a kávébab nemcsak a nap elindulásában segít, hanem hosszútávon óvja az egészséget is.

Illusztráció

Illusztráció

Egy tanulmány szerint a kávéfogyasztók jóval ritkábban betegednek meg bélrákban, mint a nemfogyasztók, még akkor is, ha koffeinmentes változatban isszák.

A tanulmányhoz a tudósok 5100 bélrákos beteget kértek fel arra, hogy ítéljék meg a rák diagnosztizálása előtti kávéfogyasztásukat. Ezenkívül - az összehasonlítás miatt - megkérdeztek 4000 olyan résztvevőt is, akiknél nem diagnosztizáltak bélrákot, hogy milyen gyakran ittak kávét, hogyan készítették el és koffeinnel vagy koffeinmentesen fogyasztották-e. Továbbá a dohányzási szokásukról, gyógyszerek szedéséről, a testmozgásról és a táplálkozásukról is be kellett számolniuk a résztvevőknek, vagyis minden olyan tényezőről, amely hatással lehet a bélrák kialukálásának kockázatára. A tudósok szerint egyértelmű az összefüggés a kávéfogyasztás és a megbetegedés kialakulásának kockázata között.

Már napi 1-2 csésze kávé elfogyasztása 26 százalékkal csökkentheti a bélrák kialakulásának kockázatát. Naponta több mint két és fél csésze kávé pedig valószínűleg több mint 50 százalékkal csökkenti, állítják az amerikai és az izraeli tudósok a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention szaklapban.

Ugyanakkor Krasimira Aleksandrova, a potsdami német táplálkozáskutatási intézettől azt mondta, hogy a tanulmány eredménye vitatott. Így, ellentétben az eredménnyel, szerinte nincs egyértelmű kapcsolat a kávé és a bélrák kialakulásának kockázata között, viszont megállapították, hogy a kávéfogyasztóknál kisebb a kockázata a májrák és a második típusú cukorbetegség kialakulásának - írja a Spiegel.

Több mint ezer különböző összetevő

A probléma az egész tanulmánnyal az, hogy csak a két dolog közötti összefüggést figyelik meg, azonban nem tudják bizonyítani az ok-okozati összefüggést. Így például elképzelhető, hogy az emberek emésztési problémák miatt óvakodnak a kávétól és ezért betegszenek meg a kávékerülők gyakrabban bélrákban.

Másrészt Stephen Gruber a dél-kaliforniai egyetemről azt állítja, hogy a kávé sok olyan összetevőt tartalmaz, ami hozzájárul a bél egészséges működéséhez, mint például az antioxidánsok, melanoidinek vagy diterpenek. Hogy ezekből mennyi van egy csésze kávéban, az attól függ, hogy milyen típusú a kávébab, milyen a pörkölése és hogyan lett megfőzve. A tanulmány kimutatta, hogy az elkészítés módjától függetlenül kisebb a bélrák kialakulásának a kockázata.

Aleksandrova azt állítja, hogy a kávénak több mint ezer vegyületből álló kémiai szerkezete van. „Egyelőre csak feltételezhetjük, hogy ezekből melyeknek van egészségjavító hatásuk bizonyos betegségeknél, mint például a 2. típusú cukorbetegség és a rák” – mondta Aleksandrova. Számos tanulmányban a koffein is szerepet játszott. „Érdekes, hogy ebben a vizsgálatban nem volt olyan” – mondta Aleksandrova.  

Gruber arra a következtetésre jutott, hogy még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy a kávét, mint egészségmegóvót ajánlani lehessen.

Top 0