• Élet

A magyar kamaszok háromnegyede nézett már pornót

Egy 14-19 éves, magyar fiatalokkal készített online felméréséből az derül ki, hogy a kamaszok szexuális felvilágosítást leginkább az interneten kapnak, vagy a barátaikhoz fordulnak kérdéseikkel. Pedig tíz tizenévesből hét azt várná el, hogy a szülők beszéljenek neki a szexről.

A Free Association Research Kft. és az Iskolamarketing felméréséből az derült ki, hogy a kamaszok 72 százaléka látott már pornót, a fiúknál ez az arány nagyobb, 86 százalékuk találkozott már pornográf filmekkel. Bede Zsuzsa klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus szerint ez súlyos probléma, mert a pornó rombolja a fiatalok valós önképét, és torzítja a szexuális viselkedési normákat is. Ezzel magyarázható az is, hogy minden ötödik tizenévesnek volt már rossz szexuális élménye.

A felmérés szerint a fiatalok úgy gondolják: 15-17 évesen időszerű elkezdeni a szexuális életet. Kevesebb mint harmaduk gondolja, hogy a 18. születésnap vízválasztó lenne. A válaszolók csupán 17 százaléka szerint kell szerelmesnek lenni a szexhez, és csak 3 százalékuk hiszi, hogy a házasságig kell az első szexuális együttléttel várni. A 14-19 éves fiúk 56 százaléka, a lányoknak pedig 42 százaléka már nem szűz.

Fogamzásgátlásra tízből 9 kamasz az óvszert találja a legjobbnak, de a fogamzásgátló is hasonlóan népszerű. A szexuális életet élő lányok 96 százaléka, a fiúknak pedig 86 százaléka védekezett már óvszerrel, de nem gondolják, hogy minden szexuális betegséget el lehet vele kerülni.

A nem kívánt terhességre a fiatalok 73 százalékának az abortusz a válasza. A lányok 37 százaléka járt már nőgyógyásznál, a fiúk közül pedig minden tizedik volt urológiai vizsgálaton.

A megkérdezettek fele válaszolta, hogy az iskolában hasznos információt kapott a szexuális kérdéseiről. A 14-19 évesek bizalmatlanok a tanáraikkal, 64 százalékuk egyáltalán nem fordulna hozzájuk kérdéseivel.

Bede Zsuzsa az MTI-nek azt mondta: a kamaszok jól látják, hogy a családnak kellene felkészíteni őket a nemi szerepekre, de a szemérmesség és a szülők hozzáállása nem sokat változott az elmúlt időszakban. A szülők úgy gondolják, hogy őket sem otthon világosították fel, ezért nekik sem feladatuk. Emiatt még nagyobb az iskolák felelőssége.

A szexuálpszichológus szerint a megfelelő tartalmú és nyelvezetű internetes oldalakon túl „iskolai tréningjellegű foglalkozásokon lehet leginkább hatni a fiatalok szexuális fejlődésére."

Az Iskolamarketing Kft. diákok, pszichológusok és pedagógusok bevonásával egy interaktív szexuális felvilágosító foglalkozássorozatot dolgozott ki. A foglalkozások célja, hogy megszüntesse a tanárok és a diákok közötti kommunikációs gátakat. Az elkészült tananyag decemberben jut el 400 középiskolába és 2016 januárjától segíti majd a felvilágosító órákat. Ezenkívül elindul egy internetes oldal is, ahol a kamaszok a nemi érésről, a szexualitásról, a nem tervezett terhességről és a nemi betegségekről is olvashatnak.

Korábban arról olvashattak, hogy mennyit használják az internetet és mobiljukat a tinédzserek. Arról is írtunk a Faktoron, hogy mit gondolnak a torrentezésről.

Top 0