• Autó
Autószektor

A jövő autója összetettebb, mint gondolnánk

Több mint 500 karosszériatervező-mérnök osztotta meg egymással megoldásait a chassis.tech plus 2018 rendezvényen a jövő autózásához kapcsolódóan. Az Auditól Thomas Müller beszélt a jövő karosszériájáról.

Az 525 résztvevő és 19 kiállító részvételével zajló eseményen az öt fő felszólaló nagyon hamar arra a közös álláspontra jutott, hogy a jövő karosszériájának szerepe - az elektromos hajtással, az automata vezetéssel, valamint a vezetéstámogató rendszerekkel párosítva – egyre inkább jelentősebb lesz. Hiszen összességében, nemcsak gyors és sportos vezetést, hanem kényelmes és biztonságos utazást is tudnia kell garantálni a felépítménynek – miközben a beltartalom, a hajtómű, az utastér elrendezése, számos új rendszer helyigénye változik meg.

Az Audi A8 karosszériája Forrás: Autószektor

Az Audi A8 karosszériája Forrás: Autószektor

A tény, hogy a Porsche és az Audi nemrég komoly párhuzamot vont a vezetéstámogató rendszerek és a karosszéria között, rávilágít arra, hogy utóbbi nagyon fontos szereppel bír a modelleknél. Ez főleg a vezetési dinamika területén igaz, hiszen összességében ebből merít élményeket a vásárló.

EZT IS AJÁNLJUK:

  „Brutálisan összetett”

  Az audis Thomas Müller megosztotta felvetéseit a jövő karosszériájával kapcsolatban OEM-szempontból, 2025-ig. Stratégiai fontosságú összetevőként kell rátekinteni vagy csak mint egy hétköznapi termékre? A mechatronika, a szoftveres funkciók és az elektrifikáció határozta meg a karosszéria fejlődését az elmúlt hét évben.

  Thomas Müller Forrás: Autószektor

  Thomas Müller Forrás: Autószektor

  Elmondta: „Az elkövetkezendő hét évben nem szabad csak a technológiát figyelembe venni, a piaci sikert nem a termék minőségében fogják mérni a jövőben.” A megoldások és a funkciók sokkal fontosabbá válnak. „Az automata vezetés brutálisan összetett, amelyhez a felelősségvállalás sokkal szélesebb körben tartozik” – tette hozzá Müller. Az Audi számára a „prémium” azt jelenti, hogy a lehetséges felső 10%-ának elérése mellett élvezetes autózást nyújtson. Az egyik téma az automata vezetés, a másik mérlegelendő dolog pedig a kényelem. „Mi haszna az egésznek, ha két perc múlva meg kell állítanom az autót, mert rosszul vagyok?” A karosszéria fejlesztése képezi alapját a jövő kiváló terméktulajdonságainak.

  A váz, ami minden területet összeköt

  Holger Klein, a ZF munkatársa, arról beszélt, hogy egyre jobb lavírozási és egyensúlyi képességek birtokában kell lenniük az Audi beszállító partnereként. A termékportfólió egyre csak szélesebb, miközben az ügyfeleket bizalommal kell kezelni. A munka során a zéró baleseti és halálozási ráta továbbra is a figyelem középpontjában áll; sokkal előbb valósággá válik ez az egész, mint ahogy gondoljuk.

  A ZF egyéni területeit - mint például a kormányzás, a fékezés, az elektromos hajtás, a vezetéstámogató rendszerek és az utasbiztonság - egy átalakítási feladatban kell összefogni: a köztük lévő kapcsolatnak erősebbnek kell lenni, hogy a rendszerszintű szakértelem is meglegyen az összetevőkbeli tudás mellett.

  Ez nem lehetséges csak saját erőforrások révén, mondta Klein. Olyan partnerekkel kell összeállni, mint például az Ibeo. A karosszéria ezután mindenféle terület összefogó elem lesz.

  Egyrészről látjuk az igényt a független hajtás iránt, ugyanakkor még mindig meghatározó a sportos, manuális vezetési stílus. A vezetési dinamikának még mindig megvan a maga helye. Mi innen jövünk, és itt is akarunk megmaradni 

  – tette hozzá Klein.

  Megosztó változások

  Az Atreus-tól Stefan Randak kiemelte a megosztó változásokat az autóipar területén általános vonatkozásban. Míg a Tesla nyomás alatt tartja a gyári beszállítókat, addig olyan új szereplők bukkannak fel és törnek előre, mint a kínai Saic. Éppen ezért az autóipar radikális átalakulások elé néz.

  Európa csupán csak a harmadik az elektromos mobilitás terén Kína és az USA mögött. Ez kockázatot rejt. Egy 10 százalékos eladási visszaesés egy gyári beszállítónak komoly pénzforgalmi problémákat okozna a bankokkal szemben. Éppen ezért Randak szerint három fontos dolgot kell tenni: forgatókönyvet és ennek végrehajtását kell kidolgozni, ígéretes területek felé kell nyitni a termékfelhozatal terén, valamint fő fejlesztésekre kell összpontosítani a forrásokat.

  A kormányérzet még mindig fontos

  Roland Greul, a Robert Bosch Automotive Steering munkatársa, az első felszólaló az 1999-es steering.tech konferencián, vizsgálta a mechanikus kapcsolat nélküli kormányzást, mint megoldást az önvezető technológia világában. Ez egyfajta szabadságot ad a beltér alakításában.

  Nem szükséges többé kormányoszlopnak befutnia a tűzfalon keresztül az utastérbe 

  – mondta Greul. A kormányérzet ugyanakkor továbbra is fontos marad a jövő autóiban, hiszen a 3-as és a 4-es önvezetési képességekkel rendelkező járművekben be kell avatkoznia a vezetőnek. Vagyis hiába szabhatók testre széles körben a beszállítók a kormánykerék és a kerekek közötti mechanikus kapcsolatot nélkülöző termékei, valamilyen mértékű ellenállásra szükség van, hogy a vezető visszajelzést kapjon az útról és a kerekektől. A jelenlegi építőkészlet egyébként teljes egészében képes lefedni a mostani és a jövőbeli járművek teljes platformját.

  Kételkedés a technikában

  Végezetül pedig, az ötödik felszólalóként Bernhard Schick, a Kempten University professzora üzent a mérnököknek, hogy gondoljanak többet a fogyasztókra. A felhasználói élmény és a kipróbálás egyre inkább fontos lesz, hiszen a fejlesztők által kínált megoldás nem mindig a legmegfelelőbb egy átlagos ember számára.

  Példaként a Sávtartó Asszisztenst hozta fel részleteibe menően. Az első tanulmányt 70 ember vizsgálata alapján készítették el.

  Úgy találtuk, a célszemélyek stressz-faktora továbbra is magas maradt annak ellenére, hogy a rendszer tökéletesen működött 

  – mondta Schick. Nagyon stresszesnek érezték magukat, a sávtartó rendszerbe vetett bizalom gyorsan lecsökkent.

  Önvezető autó-szimulátor Forrás: Autószektor

  Önvezető autó-szimulátor Forrás: Autószektor

  A második tanulmányban három Sávtartó Asszisztenssel szerelt autót vizsgáltak. A résztvevők megítélése alapján a rendszerek kiforrottságát valahova 40-58% közé lőtték be. Ez igen gyenge eredmény, amikor egy új autó technológiai fejlesztésére a teljes költségkeret 70%-át fordítják.

  A müncheni székhelyű chassis.tech plus szimpóziumot immáron a kilencedik alkalommal tartották meg 2018-ban. A résztvevők 20%-a érkezett Németországon kívülről, nevezetesen főleg Svájcból és Ausztriából, amelyekből többen nemzetközi meghívottak voltak. Jövőre is izgalmas lesz a konferencia, hiszen jubileumi, 10. alkalommal rendezik majd meg, emellett a chassis.tech 20 éves fennállását ünneplik.

  További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

  Kommentek:

  Top 16