• Politika

Jobbikos a polgármester: nem léphetett fel a cigány énekes

A szervezők már mindenben megegyeztek a tiszavasvári művelődésház vezetőjével, ekkor azonban jött Fülöp Erik jobbikos polgármester és a jegyző, akik betiltották a koncertet.

Kis Grófo koncertet terveztek március 11-re, péntekre Tiszavasváriba, a koncert azonban elmarad. A Tiszavasvári online szerint a szervezők a helyi művelődési házzal ugyan megállapodtak, a bérleti díjban is megegyeztek, és vállalták a rendezéssel járó összes előírást és azok költségét is, de a rendezvényt nem tarthatják meg.

Kis Grófo. forrás: youtube.com

Kis Grófo. forrás: youtube.com

Azt írják, a rendezvény előtt a rendőrség levélben kért információt a koncertről a település jegyzőjétől. Ezt az értesült a rendőrség is megerősítette a Faktornak. Levelükben az írják:

a március 11-ére tervezett rendezvénnyel kapcsolatban a Tiszavasvári Rendőrkapitányság a 23/2011. (III.8.) Kormányrendelet és a 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet jogszabályi előírásai alapján 2016. február 26-án a város jegyzőjénél levélben kezdeményezte a szükséges információk beszerzését.

Csakhogy miután a polgármester, a jobbikos Fülöp Erik és a jegyző megkapta a rendőrség levelét, a polgármester utasította a rendezvénynek helyet adó művelődési ház – a Találkozások Háza - vezetőjét, hogy a koncert maradjon el.

Fülöp Erik polgármester. forrás: jobbik.hu

Fülöp Erik polgármester. forrás: jobbik.hu

Ezek után kerestük meg a polgármestert a következő kérdésekkel:

- meg tudja-e erősíteni, hogy utasította a Találkozások Háza vezetőjét, hogy a koncertet ne rendezzék meg a településen? - ha igen, miért? - ha igen, döntésének meghozatalában szerepet játszott-e, hogy az előadó cigány? - ha igen, ennek van-e köze ahhoz, hogy a településen, az önkormányzat kérésére jelen van a Becsület Légiója? - a Becsület Légiója a településen ingyen irodát és iroda felszerelést kap. A szervezet eddig hogyan, miben tudta segíteni a munkájukat?

Kérdéseinkre válaszul egy levelet kaptunk.

Fülöp Erik ebben azt írja: "Tiszavasvári Önkormányzata, Képviselő testülete, és Szociális és Humán bizottsága minden évben elfogadja az éves rendezvénytervet, amelyben nem szerepel a szóban forgó rendezvény, valamint az intézmény korábban sem biztosított „disco” típusú rendezvényre helyszínt, és a későbbiekben sem szeretne. Minderről telefonos beszélgetésünk alkalmával tájékoztattam a szervezőt, illetve arról is, hogy más helyszínen történő megrendezéstől nem zárkózik el az önkormányzatunk Ilyen igénnyel a mai napig nem fordult hozzám a főszervező.

Tájékoztatom, hogy a rendezvényen fellépő eladóművész munkásságát, előadói képességét, származását nem ismerem, így ezek semmilyen szerepet nem játszhattak a rendezvény elmaradásában.

A Becsület Légiója Egyesülettel kapcsolatban pedig arról tudom tájékoztatni, hogy számos alkalommal szakmai tanáccsal segítette a munkámat".  

(Utóbbiról, hogy a polgármester a településre hívta a szélsőséges érpataki polgármester szervezetét, itt olvashat részletesen.)

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Lázár Istvánt, a művelődési ház vezetőjét is, aki egyébként az önkormányzat alkalmazottja. Ő azt mondta, a művelődési ház bérbe adta volna a szervezőknek a termet, nekik ez ellen nem lett volna kifogásuk. Már csak azért sem, mert a szervezők a művelődési ház feltételeinek megfeleltek, ahogy Lázár István fogalmaz, "ezzel nem volt baj".

A koncert szerinte azért maradt el, "mert a fenntartó és tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat illetve a polgármester szerint joggal lehetett arra következni, hogy nagy lesz a létszám".

A koncertet egyébként megtartják pénteken, csak nem Tiszavasváriban, hanem Hajdúnánáson. A két település 14 kilométerre van egymástól.

Top 0