• Kultúra

"A holokauszt számomra egy arc, ne feledjük ezt az arcot" - mondta Nemes Jeles amikor átvette az Aranyglóbuszt

Óriási sikert ért el a Saul fia, magyar alkotás korábban még nem nyerte meg az Aranyglóbuszt. A díjat a rendező Nemes Jeles László és a főszereplő Röhrig Géza vette át. Nemes Jeles röviden beszélt.

Huszonhét éve nem jelöltek magyar filmet Golden Globe díjra. Mint arról korábban a Faktor is írt, a Saul fia esélyesként várta Los Angelesben a Hollywoodban élő külföldi újságírók díjátadóját, a Golden Globe-gálát. A film megkapta a legjobb külföldi film kategóriában az Aranyglóbuszt.

A díjat Helen Mirren és Gerard Butler adták át. Helen Mirren azt mondta, hogy Magyarország először nyeri ezt a díjat, amit Röhrig Géza főszereplő és Nemes Jeles László rendező vettek át. Beszédet csak a rendező mondott,  "Köszönöm a díjat Röhrig Gézának, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a Sony Pictures Classicsnek. A holokauszt az elmúlt évek során egy absztrakt fogalom lett. Számomra pedig egy arc - ne feledjük el ezt az arcot!" - mondta Nemes Jeles László, majd lement a színpadról.

A Saul fia korábban Cannes-ban megnyerte a fesztivál nagydíját, Zágrábban a filmfesztivál fődíját, a legjobb külföldi film díját a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségétől,  és a L' Express francia konzervatív hetilap újságírói 2015 legjobb filmjének szavazták meg. A Saul fia esélyes lehet az Oscar-díjra is, ugyanis a Golden Globe díjat a legrangosabb díj, az Oscar előszobájának szokták nevezni. A magyar mozifilmek közül eddig csak Szabó István Mephistó -ja nyert Oscar-díjat. A Saul fia szerepel azon a listán, ahol 9 idegen nyelvű filmetneveznek meg, ami Oscar-díjra esélyes. A végső öt jelöltet január 14-én jelentik be, a díjakat február 28-án adják át.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16