• Élet
Faktor

A házasság növeli a rákos beteg túlélési esélyeit

Tovább élhetnek azok a rákos betegek, akik házasságban élnek - ez derült ki egy amerikai tanulmányból.

A házasságban élő rákos beteg élete hosszabb lehet egy nagy létszámú, új amerikai tanulmány szerint, bár a házasság előnyei változnak a származástól és a születési helytől függően.

Illusztráció

Illusztráció

A kutatási eredménynek nagy közegészségügyi jelentősége lehet az Egyesült Államokban, ahol egyre többen élnek egyedül és a népesség egyre idősebb - idézte a Science Daily a Cancer című szaklap friss számában megjelent írást.

A Kaliforniai Rákmegelőzési Intézet munkatársa, Scarlett Lin Gomez és a San Diegó-i Orvostudományi Egyetem PhD-hallgatója, María Elena Martínez csaknem 800 ezer, Kaliforniában élő felnőtt adatait elemezte. A vizsgálatba azokat válogatták be, akiknél invazív daganatot állapítottak meg 2000 és 2009 között. Az adatokat 2012 végéig vizsgálták.

A kutatók megállapították, hogy a nem házas rákos betegek halálozási aránya magasabb volt, mint a házasoké. A nőtlen férfiak halálozási aránya 27 százalékkal volt magasabb a házasokénál, a nem házas nőké 19 százalékkal a férjes asszonyokénál.

Ezeket az eredményeket nem magyarázza kielégítően sem a házaspárok jobb anyagi helyzete, sem a magán-egészségbiztosításuk, sem az, hogy jobb környéken élnek.

A házasság előnyei változtak etnikum szerint: az európai származásúak élvezték a legtöbb, a Latin-Amerikából és a Csendes-óceán ázsiai szigeteiről származók a legkevesebb kedvező hatását. A születési hely is számított: azok a latin-amerikaiak és csendes-óceániak, akik az Egyesült Államokban születtek, többet profitáltak a házasság tényéből, mint akik az országon kívül születtek.

Ugyan más tanulmányok is kimutatták a házasélet védő hatásait, a mienk az első, amelyik nagy létszámú résztvevő adatait vizsgálva becsülte meg, mennyire magyarázhatják az anyagi erőforrások a védőhatást. Kutatásunk azt bizonyítja, hogy a kulcs az emberi támogatás

- magyarázta Gomez.

A kutatók szerint azoknak az orvosoknak és egészségügyi szakembereknek, akik nem házas rákos betegeket kezelnek, fel kell tenniük a kérdést, vannak-e a páciensnek barátai, ismerősei akik támaszt nyújthatnak.

Top 0