• Külföld
Faktor

A hajóskapitány, aki miatt meghalt 800 ember, azt állítja, ő csupán utas volt

Csupán utasként tartózkodott a fedélzeten - ezzel a meglepő érvvel védekezett előzetes meghallgatásán Mohammed Ali Malek. Tavaly áprilisban süllyedt el a Földközi-tengeren a migránsokkal teli hajója. A katasztrófában 800 ember halt meg.

Ez volt a Földközi-tengeren valaha történt legsúlyosabb ilyen katasztrófa. 2015. április 19-re virradó éjszaka egy túlzsúfolt halászhajó süllyedt el Líbia partjainál. Az olasz ügyészség szerint a balesetet az okozta, hogy a hajó "határtalanul tele volt zsúfolva", és a hajót irányító emberkereskedő rosszul manőverezett.

Fotó: Europress-Tullio M. Puglia/Getty Images

Fotó: Europress-Tullio M. Puglia/Getty Images

Háromszor is nekiütközött a segítségükre siető portugál teherhajónak. A túlélők szerint mintegy 850-en utaztak a háromfedélzetű halászhajón. A mentőalakulatok csak 24 holttestet találtak meg. A katasztrófát mindössze 28-an élték túl.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A tunéziai Mohammed Ali Maleket és a szíriai Mahmúd Bikhitet a túlélők egyértelműen a hajó kapitányaként és első tisztjeként jelölték meg. A nem szándékos emberöléssel, a hajó elsüllyesztésével és embercsempészettel vádolt Malek azt mondta, ő csak "migránsként tartózkodott a fedélzeten".

    A csempészek "legtöbbször a migránsokat jelölik ki a vízi járművek kormányzására. Műholdas telefont, iránytűt kapnak, és halálbüntetés terhe mellett megtiltják nekik, hogy visszaforduljanak" - mondta Malek.

    A szicíliai Cataniában zárt ajtók mögött lezajlott meghallgatáson az egyik olasz bíró elutasította a védelem azon kérését, hogy vizsgálják meg  a migránsok kimentésére a baleset helyszínére küldött, King Jacob portugál hajó fekete dobozát.

    A gyorsított eljárásban tárgyalt ügy következő meghallgatását az ügyészség kérésére május 17-re halasztották - írta az MTI.

    Top 16