• Élet
Frányó Krisztina

A gyorséttermi étel annyi kárt okoz, mint a cukorbetegség

A gyorséttermi ételekre alapozott étrend olyan károkat okoz a vesében, mint a cukorbetegség. A magas zsírtartalmú ételek a kettes típusú diabéteszhez hasonló problémákat okoznak a szervezetben egy friss kutatás szerint.

Fotó: Europress / Paul J. Richards - AFP

Fotó: Europress / Paul J. Richards - AFP

A kutatók patkányokon végeztek kísérletet: nyolc héten keresztül magas zsírtartalmú – sajt, csokoládé, mályvacukor – és gyorséttermi ételekkel etették őket. Ezt követően megvizsgálták a vércukorszintjüket és a veséjükben található glükóz-szállítókat, amelyek problémái diabéteszt vagy más szervi problémákat eredményezhetnek – írja az Independent.

A kísérlet végén a kutatók azt látták, hogy a patkányok szervezetében végbement változások nagyon hasonlóak a cukorbeteg emberek problémáihoz. A kettes típusú diabéteszben szenvedők szervezete nem képes elég inzulint termelni, vagy nem reagál megfelelően az igényre. Ebben az esetben megemelkedik a vércukor szintje, ez pedig hatással van különböző szervekre, többek között a vesére is.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kutatók szerint mivel ezeket a problémákat a gyorséttermi ételek és a magas zsírtartalmú étrend is okozhatja, a jövőben még több cukorbeteg lehet.

    Az Anglia Ruskin Egyetem orvosa és a tanulmány vezetője, Dr. Havovi Chichger szerint az is az elhízást és a kettes típusú diabétesz kialakulását segíti elő, hogy a nyugati étrend egyre több feldolgozott, gyorséttermi és zsíros ételt tartalmaz. A kutatók abban bíznak, hogy a tanulmányuk segítségével kezelni tudják a magas vércukorszintből fakadó problémákat.

    „Annak megértése, hogy az étrendben található cukor hogyan befolyásolja a vesét, valamint hogy ez a folyamat megállítható, segíthet megvédeni a vesét a további károktól.” – mondta Chichger.

    Top 16