• Tech
Szász Tamás
Szász Tamás

A gyönyörű óriást fogdosnánk egész nap - Huawei Mate 8 teszt videóval

A csúcskategóriát célozza meg a Huawei új phabletje, amely prémium anyagminőséggel érkezik, és a méretén kívül nehéz fogást találni rajta, persze, aki megveszi, az többek között pont a hatalmas kijelző miatt fogja. A felbontása ugyan elmarad a versenytársaktól, de leginkább csak papíron, ugyanis nagyon szép, emellett a sebesség, a kamera, a kétnapos üzemidő és a Huawei egyéb okos megoldásai is jó benyomást tettek ránk.

A Huawei Mate 8 exkluzív budapesti bemutatóján, ahol a Faktort is ott volt, számokkal is alátámasztották, hogy a vállalat egyre sikeresebb Magyarországon. A fogyasztói üzletág bevételei 86 százalékkal haladták meg az előző évit, és a piaci részesedés is jelentősen nőtt a GfK Piackutató Intézet adatai alapján: a darabszám alapján 2015-ben elérte a 7 százalékot, szemben a 2014. évi 4,4 százalékkal. 2015 decemberében pedig már minden tizedik Magyarországon eladott okostelefon Huawei volt (ebbe beleszámolták a gyártó Honor márkanév alatt futó telefonjait is). Ilyen eredmények mellett érkezett meg idén a boltokba, és februárban a Telekomhoz is a Huawei Mate 8 phablet, a cég abszolút felsőkategóriás okosmobilja, amely csomagolásában, megjelenésében és tudásában is a nagy vetélytársakkal akar versenyezni.

A doboznyitásnál már tudjuk, hogy tényleg prémium készülékkel van dolgunk (na jó, valójában már a fizetésnél is), nagyon igényes a csomagolás, mindennek megvan a helye a kis fekete dobozkákban, még egy sima töltőfejnek is pont annyira örülünk, mintha valamilyen csodálatos, szokatlanul exkluzív tartozék lenne. Az ajándék műanyag tok piros pont, nem mindegyik gyártó figyel arra, hogy valamivel meglepje a vásárlót a szokásos tartozékokon kívül. Személy szerint viszont nem hiszem, hogy „el kéne rontani” a telefont bármilyen tokkal. A Mate 8 fémháza minden tekintetben tökéletes, az egyik legszebb és legjobb anyagminőségű okostelefon az aktuális mezőnyben, a 6 inches kijelző ellenére nem elviselhetetlenül nagy óriás a phabletek között, persze azért azt sem tudjuk rá mondani, hogy kompakt. Masszív, kétkezes gép, ennek minden előnyével és hátrányával egyaránt. A fogása jó, jól simul a kézbe telefonálás közben (még ha el is takarja a fél fejünket), nem csúszik a ház, és a 185 gramm is megfelelően oszlik el a kézben, nem érzi úgy az ember egy idő után, hogy féltéglát kell tartania például videózás közben.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Nézze meg a Faktor fotóit a Huawei Mate 8-ról - kattintásra galéria nyílik!

  Nézze meg a Faktor fotóit a Huawei Mate 8-ról - kattintásra galéria nyílik!

  Fotó: Sulyok László

  A telefon egyik oldalán találjuk a simtartó tálcát – két simkártyát is használhatunk a telefonnal, ha viszont még több tárhelyet szeretnénk, akkor az egyik helyet fel kell áldoznunk az sd-kártyának. Mostanában kezd igazán elterjedni ez a megoldás, biztos nem örül neki mindenki. A telefon másik oldalán a hangerőszabályozó és a bekapcsológomb van. Kissé jobban kiemelkedhetnének a legkényelmesebb kezelhetőség kedvéért, bár néhány nap alatt persze meg lehet szokni. A bekapcsológombot persze túl sokat nem fogjuk használni a hátlapon található, továbbfejleszett ujjlenyomat-olvasó miatt. Villámgyors és tűpontos, a gyártó szerint az érzékelő 10 százalékkal hatékonyabban azonosít, mint a Huawei eddigi ujjlenyomat leolvasói, pedig már azokat is szerettük, emellett az új szenzor 100 százalékkal növelte a feloldási sebességet is állítólag. Ez biztos így van, mi eddig sem panaszkodtunk erre, és a Mate 8-nál sincs rá okunk. Nagyon jó helyen van az érzékelő, ha alaposan odafigyelünk a minta felvételénél, a biztonsági zár feloldása észrevétlen rutinfeladat lesz. Extra funkciói is vannak, fotózni és videózni is lehet vele, ha elindítottuk a kamerát, emellett hívásfogadásra vagy például riasztások, ébresztő leállításához is alkalmas. De ha nem oldjuk fel a készüléket, aktív kijelzőzárnál is hozzáférhetünk diktafonhoz, számológéphez, zseblámpához vagy a kamerához, ha felfelé suhintunk alul.

  A Huawei 2015-ben 108 millió okostelefont szállított ki a világon, 44 százalékkal többet, mint 2014-ben. A vállalat fogyasztói üzletágának éves bevétele pedig meghaladta a 20 milliárd amerikai dollárt 2015-ben, amely 70 százalékos növekedést jelent az előző üzleti évhez képest.

  Voltak, akik csalódtak a kijelző miatt, ugyan papíron messze nem a legerősebb 1080p-s FHD felbontással érkezik, szemben a konkurenciával, de nehéz lenne kiemelni a mindennapi használatban azt a pontot, amikor úgy éreztem, ez nem elég. A pixelsűrűség 368, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bőven nem tudja már a szemünk megkülönböztetni a pixeleket, a kijelző pedig gyönyörű, színhelyes, akár olvasunk, játszunk vagy képeket, videókat nézegetünk rajta, kellemesnek érezzük majd. A Huaweinél állítólag szándékosan kerülik a túl magas felbontás az akkumulátor és a processzor kímélése érdekében. Lehet, hogy ez valakinek nem megfelelő ebben az (ár)kategóriában, de egyébként érvényes, elfogadható indok. Én például azt tapasztaltam, hogy a készülék napi használatban tényleg akadásmentesen fut, és ha nem hajtjuk nagyon túl a készüléket, akkor valóban igaz, amit a gyártó is állít, miszerint két teljes napig elketyeg a Mate 8, nem szükséges tölteni gyakrabban, és egyébként támogatja a gyorstöltés funkciót is. A telefon egy jól használható akkumulátor-kezelő applikációval érkezik, amellyel tovább optimalizálhatunk.

  A kameráról és a kameraszoftverről ezúttal is megkérdeztük a Faktor fotósát, Sulyok Lászlót:

  A készülék túlzás nélkül elhalmoz a beállítási lehetőségekkel, az első sokkból jó ideig eltart felocsúdni. A kamera felbontása tekintélyes és több fokozatban szabályozható. Maximálisan 4608x3456 pixel rögzítésére képes a képek többféle oldal aránnyal rögzíthetők, egészen a klasszikus 16:9-ig.

  Bár alaphelyzetben is több felvételi opció közül választhatunk, a készülék professzionális módot is kínál, ahol a fényképezőgépekből ismert klasszikus beállítási lehetőségek hívhatók elő. Itt találjuk a kiértékelő és középre súlyozott fénymérési módokat, módosíthatjuk az érzékenységet, egészen ISO 100-1600 között, valamint egyharmados lépésközönként, 1/4000-8 mp között, az expozíciós időt is szabályozhatjuk. Ha ez sem volna elegendő, vagy gyorsabb megoldásként expozíció-korrekcióval bírálnánk felül a telefon képalkotását, ± 2 fényérték között erre is lehetőségünk van. A mozgó téma követésében és élesen tartásában ún. folyamatos, AF-C élességállítási mód segít, a helyes színegyensúlyt pedig az automatikus mellett számos kézi, előre programozott fehéregyensúly-beállítás segíti.

  A Mate 8 természetesen a ma már szinte elvárható panoráma és HDR (széles dinamikájú) képek elkészítését is támogatja, mindemellett a hosszú expozíciós idő által igazán kreatív képek készítését lehetővé tevő ún. fénnyel festő módot is megtaláljuk a felvételezési menüben. Utóbbi fordítva is működik: a mozgást akár vissza is lassíthatjuk vele. A 8 megapixeles előlapi kamera miatt tökéletes szelfimobil a Mate 8, amelyet a szépítő funkció tovább erősít.

  A horizont egyenesen tartásában, valamint a helyes kompozíció érdekében többféle módon előhívható segédvonalakra támaszkodhatunk. Ha kell, a beépített led lámpa nem csak villan, de folyamatos fényt is ad, amely a téma megvilágítása mellett az automatikus élességállítás asszisztenseként is szolgál. Az elkészült fotókat elláthatjuk GPS címkével is.

  A képek minőségére a tesztképek alapján, általános értelemben (élesség pontossága és a fókusz gyorsasága, színhűség színtelítettség, dinamika-tartomány) nem lehet panasz.

  Ilyen fotókat készítettünk a kamerával. Kattintson a többi képért!

  Ilyen fotókat készítettünk a kamerával. Kattintson a többi képért!

  A legújabb Androiddal, a 6.0 Marshmallow-val érkezik a telefon, a kezelőfelület a Huawei saját megoldása, vagyis nincsen külön alkalmazásfiók, ahogy már ezt megszokhattuk, de ezen persze bármikor változtathatunk a Google Play áruházból letöltött bármilyen alkalmazásindító segítségével. A kijelző tetejéről lehúzható értesítési panel két oldalból áll, be lehet állítani, hogy a bal oldalról lehúzva a friss értesítések jelenjenek meg, jobbról pedig a gyorskapcsolók, mint például a wifi- vagy a bluetoothkapcsoló. De akár azt is beállíthatjuk, hogy – bármelyik oldalról lehúzva – logikusan az értesítési felület jelenjen meg, ha új értesítés érkezett, például egy új sms-ről, vagy ha valamelyik app üzent nekünk. Szerettük a különböző mozgásvezérlési lehetőségeket, és érdekes a már korábban bevezetett ujjperc-használat is, ezeket a videónkban külön megmutatjuk. A telefon hívás közben remek hangminőséget biztosít mindkét oldalon, kihangosítva pedig prímán lehet zenét vagy rádiót hallgatni, ha éppen erre van igényünk, tiszta a hangzás, nem torzít a telefon alján lévő hangszóró.

  Fontosabb műszaki adatok:

  Méretek: 157,1mm x 80,6mm x 7.9mm, 185 gramm
  Kijelző: 6" FHD IPS-NEO LCD ,1080p (1920 x 1080), 368ppi
  CPU: Kirin 950 nyolcmagos (4 x 2.3 GHz A72+ 4 x 1.8 GHz A53)
  Operációs rendszer: Android 6.0 Marshmallow
  Memória: ROM: 32 GB, RAM: 3 GB, bővíthető memória
  Kamera: 16 megapixeles hátlapi, 8 megapixeles előlapi
  Akkumulátor: 4000 mAh, nem cserélhető

  A Huawei Mate 8 a gyártó eddigi legjobb okostelefonja, nehéz lenne ezzel vitába szállni. Nincs nagy hibája, amit pedig fel lehetne hozni ellene, az főleg a specifikációhívőket vagy a phablet-kategóriát alapból elutasítókat zavarhatja. Egy nagyon igényes készülékkel veszi fel a versenyt a gyártó a riválisokkal, amelyek pedig akár több tízezer forinttal is többe kerülhetnek a hivatalos viszonteladók adatai alapján. A méret persze továbbra is döntő lesz ebben a kategóriában, azt például nehezen képzeljük el, ahogy egy nyári fesztiválon hova tehetjük kényelmesen a készüléket, bár igazából a kabátzsebből történő előhúzás is jelenthet kihívást, ez személyes tapasztalat. Aki ezen túl tud lépni, az egy igazi erőgépet kap, korábban sehol nem használt, új fejlesztésű nyolcmagos processzorral, egy kiváló kamerával, gyors és megbízható működéssel és egy igazán prémiumkategóriás készülékházzal.

  Csak legyen nálunk táska.

  Az előző készüléktesztünket ide kattintva olvashatják: Megkínoztuk, víz alá nyomtuk, mindent túlélt

  Top 16