• Kultúra

Miért panaszkodsz? Hiszen csak simogatott! Kiállítás és konferencia szexuális zaklatásról

ARTatlan címmel a gyermekkori szexuális bántalmazásról nyílik kiállítás május 4-én a budapesti Katona József Színházban. A témával kapcsolatban felolvasások és előadások is lesznek, többek között az áldozatok visszaemlékezéseiből hallhatunk szövegeket, illetve szakemberektartanak előadást a témában. A kiállítás május 31-ig lesz látható.

Nemzetközi becslések szerint világszerte minden hatodik-hetedik lány, és minden tizedik fiú válik szexuális bántalmazás áldozatává 18 éves kora előtt. A beszeljrola.hu honlap történetei alapján készült statisztika szerint az áldozatok 92 százaléka ismerte az elkövetőt, akiknek 62 százaléka családtag volt, a többi pedig ismerős férfi.

Illusztráció

Illusztráció

  "Miért panaszkodsz? Hiszen csak simogatott!!" - mondta ezt anyám, amikor 10 éves voltam és a bátyám hónapokon keresztül molesztált éjszakánként.

És nem, nem "csak" simogatott, fizikailag és lelkileg is nagyon fájt."

Az abúzus súlyos és tartós károkat okoz. A leggyakoribbak a depresszió, szorongás, poszttraumás stressz szindróma, antiszociális viselkedés vagy egyéb pszichés zavarok, illetve az áldozatok körében nagyobb a kockázata a magatartási problémáknak, a gyenge iskolai teljesítménynek, az otthonról elszökésnek valamint az alkohol- és kábítószer-fogyasztásnak.

   A cél most őszintén beszélni a gyermekkori szexuális bántalmazásról.

Anoni Mara 2013-ban megjelent könyve volt az első, amely felhívta a figyelmet a magyar társadalomban máig tabunak számító témára. A projekt honlapján az áldozatok név nélkül elmesélhetik a történetüket, beküldhetnek egy-egy mondatot, amellyel az elkövető hallgatásra bírta őket, és kapcsolatba léphetnek egymással.

Ezen a tárlaton, amelyet az UNICEF Magyar Bizottság és a Beszélj róla! projekt szervezett, az áldozatok által a beszeljrola.hu honlapon közzétett visszaemlékezésekből, valamint a bántalmazóktól elhangzott mondatokból lesznek olvashatók szövegek, amelyeket gyerekek fotóival illusztrálnak, hogy még érzékletesebbé tegyék a kiállítást. Ezenkívül még rövid szöveges összefoglalóval és grafikonokkal nyújtanak tájékoztatás a gyermekkori szexuális bántalmazás statisztikai adatairól.

A május 4-i megnyitó után felolvasóestet tartanak a Katona Sufniban, ahol a színház művészei olvassák fel a beszeljrola.hu történeteit. Közreműködnek: Bezerédi Zoltán, Dankó István, Dér Zsolt, Fekete Ernő, Jordán Adél, Kiss Eszter, Kocsis Gergely, Rujder Vivien, Tasnádi Bence és Tóth Anita.

Május 7-én pedig a színház előcsarnokában A gyermekkori szexuális bántalmazás – a szakemberek szemével címmel tartanak beszélgetést Herczog Mária szociológus, Monostoriné Vass Anikó, az ORFK család-, gyermek- és ifjúságvédelmi kiemelt főelőadója, Somogyi Zoltán kúriai bíró és Víg Sára pszichológus részvételével. A beszélgetést Lux Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója moderálja.

Május 25-én a Katona Sufniban várja kötetlen beszélgetésre az érdeklődőket és érintetteket Lénárd Kata és Víg Sára pszichológus, valamint Berkesi Zsuzsanna és Pócs Balázs, a beszeljrola.hu honlap alapítói.

A Katona József Színház egyébként is sokat foglalkozik fontos szociális kérdésekkel, a társadalmat jelenleg foglalkoztató problémákkal. Az Illaberek című előadásuk Máté Gábor rendezésében például a kivándorlás témakörét dolgozza fel. Marius von Mayenburg kortárs német drámaíró pedig kegyetlen őszinteségéről, szókimondásáról ismert, az általa írt Mártírokban egy középiskolás fiú vallási fanatikussá válik,  ezzel tönkre téve környezetét, és saját magát is. Az előadást Dömötör András rendezte.

Top 0