• Külföld
CsR

A gyerekeket sem kímélte a nizzai mészáros, "úgy ütötte el az embereket, mint a kuglibábukat"

Szemtanúk szerint pánik tört ki, amikor a nizzai mészáros a tömegbe hajtott teherautójával. A férfi az elbeszélések alapján senkit sem kímélt, csak gyorsított és úgy "ütötte el az embereket mint a kuglibábukat". 80-ra emelkedett a halottak száma.

A 31 éves tunéziai származású férfi a tengerparton, a Promenade des Anglais-n a nemzeti ünnep estéjén tűzijátékot néző embereket mészárolt le.

Előbb lövöldözni kezdett, majd folyamatosan gyorsított és a tömegbe hajtott, egy szemtanú szerint úgy gázolta el az embereket, mint a kuglibábukat, nem válogatott, még a gyerekeket sem kímélte.

A szemtanú szerint az emberek jajveszékeltek és sírtak, azt mondja: soha nem fogja elfelejteni azt amit látott és hallott - írja a DailyMail. A férfit a rendőrök lelőtték. A hivatalos közlés szerint eddig 80-an haltak meg, de tovább nőhet a halottak száma, mert 18-an válságos állapotban vannak, további 30 ember súlyosan sérült meg.

Francois Hollande elnök terrortámadásnak minősítette a mészárlást és azt mondta, hogy a terrorizmus egész Franciaországot fenyegeti.

A férfi teherautójában további fegyvereket és robbanószereket találtak, egyes szemtanúk szerint társa is volt, aki elmenekült, ezt a lehetőséget vizsgálják.

Zena John egy brit turista, aki Nizzában nyaralt. Így idézte fel a történteket:  "Hallottuk a lövéseket, majd láttuk az embereket ahogy futnak, kiabáltam a barátaimnak, és a húgomnak, hogy fussunk, berohantunk a mi utcánkba, be a kapun, sokan jöttek utánunk, mert nyitva volt. Folyamatosan hallottuk a lövéseket, borzalmas volt - mondta a brit turista, a Guardian szerint.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter azt mondta : "Háborúban állunk a terroristákkal, akik minden áron erőszakkal akarnak lesújtani ránk".

A magyar külügyi közlés szerint egy magyar sérültje is van a terrortámadásnak. A mészárlást eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára.

További három hónappal meghosszabbították a tavaly november 13-i párizsi merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotot. Ennek érdekében magas készültségi fokon fogják tartani a Sentinelle (Őrszem) hadművelet keretében létrehozott tízezer fős különleges katonai erőt.

Kommentek:

Top 0