• Külföld

Salah Abdeslam védője: a "gonoszok ügyvédje"

Sven Mary nem véletlenül érdemelte ki a gonoszok ügyvédje (avocat des crapules) nevet Belgiumban, hiszen több közismert bűnözőt is védett már. Most viszont nemzetközi hírnévre is szert tehet, hiszen ő lett a párizsi terrortámadások óta körözött és március 18-án elfogott Salah Abdeslam ügyvédje.

Sven Marynek nemcsak a kliensei, hanem a karrierje is érdekes: kezdetben profi sportolónak készült, a híres belga futballklub, az Anderlecht ificsapatában játszott. Egy sérülés miatt azonban fel kellett hagynia a sporttal, és jogásznak ment. Jogi pályafutása sem volt zökkenőmentes, mert az első évét az egyetemen háromszor kellett megismételnie, viszont most már Belgium egyik legjobb szakemberének tartják és sztárügyvédként hivatkoznak rá a helyi sajtóban.

Sven Mary hitvallása az, hogy a közellenségként számon tartott embereket ne használja fel saját céljaira a hatalom. A sorozatgyilkosság, a gyerekkel szembeni szexuális erőszak és a terrorizmus sem tabu számára: nem Abdeslam lesz az első eset, hogy terroristát véd. Korábban Fouad Belkacemnek is ő volt az ügyvédje, aki a Sharia4Belgium elnevezésű dzsihádista csoportot vezette, és azzal vádolták, hogy Szíriába toborzott embereket.

fotó: Europress - Aurore Belot / AFP

fotó: Europress - Aurore Belot / AFP

Sven Mary már decemberben arról beszélt, hogy lenne Abdeslam ügyvédje, januárban pedig már arról, hogy készül Abdeslam védelmére. Állítólag ekkor kereste fel egy Abdeslamhoz közel álló személy, hogy legyen a terrorista ügyvédje, ha elfogják.

Erre múlt hét pénteken került sor Brüsszelben, és Abdeslam most azért harcol, hogy ne adják ki Franciaországnak. Sven Mary szerint a védelem az eljárásra fog koncentrálni. Mary most azzal vádolja a belga külügyminisztert, hogy politikai okokból beleavatkozik Abdeslam ügyébe, mert a gyors kiadatással a francia hatóságok kedvében szeretne járni.

Be kell fejeznünk a térdelést, és véget kell vetnünk ennek a bűntudatból eredő komplexusnak, amely úgy tűnik, a francia terrortámadások óta van jelen Belgiumban

- mondta Sven Mary egy belga lapnak. (Franciaország többször támadta azért a belga hatóságokat, mert szerintük nem tesznek meg mindent, hogy megelőzzék a terrorcselekményeket, és a nyomozást sem megfelelően folytatták le az elkövetők ellen.)

Mary azt is bejelentette, hogy bepereli Francois Molins párizsi főügyészt, amiért arról beszélt, hogy Abdeslamnak robbantania kellett volna a terrortámadások estéjén, de megijedt a feladattól és inkább elmenekült. Az ügyvéd szerint ugyanis Molins ezzel megszegte a jogi titoktartást.

Sven Mary kliensével, Patricia Lefranc-kal és Daniel Spreutels ügyvéddel (fotó: Europress - Olivier Vin / AFP)

Sven Mary kliensével, Patricia Lefranc-kal és Daniel Spreutels ügyvéddel (fotó: Europress - Olivier Vin / AFP)

Sven Maryt sokan kritizálják azért, mert súlyos bűncselekményekkel vádolt ügyfelei vannak. Amióta elvállalta Abdeslam ügyét, a közösségi médiában hívták már embertelennek és érzéketlennek, az ügyvéd azonban nem elkötelezett amellett, hogy csak gonosznak tartott embereket akar védeni. A BBC szerint egyszer egy savtámadás áldozatát képviselte, a France24 pedig a számos váláson túlesett Jean-Paul Belmondót említi Mary egyik klienseként. Ráadásul a híres-hírhedt ügyvédnél is van határ: korábban azt mondta, szélsőséges jobboldali nézeteket vallókat nem védene.  

Sven Mary szerint nem a hírnév miatt választ Abdeslamhoz hasonló klienseket.  Úgy tekint magára, mint aki a hatalommal való visszaélés ellen harcol.

Émelyítőnek találtam, ahogy kihasználták a félelmet, csak hogy még nagyobb erőre tegyenek szert

- mondta a Le Soirnak arról, hogyan nyilatkoztak a hatóságok a párizsi terrortámadások után - értelemszerűen még a mai brüsszeli terrortámadások előtt.

Top 0