• Politika
Faktor

A GMO-mentes élelmiszerekről is beszéltek a fórumon

Miként lehet a világon az egyre növekvő városi lakosságot élelmiszerrel ellátni - erről szólt a világ legjelentősebb élelmiszeripari árubemutatójához, a Grüne Wochéhoz (Zöld Hét) kapcsolódó agrárminiszteri fórum szombaton Berlinben.

Az agrárminiszteri találkozó fő témája az egyre gyorsuló városiasodás volt. Az előrejelzések szerint a Föld lakosságának jelenleg fele él városokban, míg 2050-re a világ lakosságának 75 százaléka lesz városlakó. A magyar álláspont szerint az a cél, hogy világszerte genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes élelmiszert kell adni az embereknek - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-vel.

Fotó: MTI-Kovács Attila

Fotó: MTI-Kovács Attila

A miniszter azt mondta, hogy szombaton egyeztetett Vaszil Grudev bolgár mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszter-helyettessel, akivel az uniós ügyeken kívül a két ország földügyeivel kapcsolatos kérdésekről is beszéltek. A magyar-szerb mezőgazdasági tárgyalásokon szintén téma volt a földügy.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Lengyelország támogatja azt a magyar álláspontot, hogy a takarmányokra is ki kell terjeszteni a GMO-mentességet. Fazekas Sándor szerint a lengyelek érdeklődnek a magyar tapasztalatok iránt a GMO-mentes szója- és fehérjenövény-termesztés területén, továbbá lehetőséget látnak a magyar és lengyel áruk közös promóciójára.

    Top 16