• Kultúra
Kummer Dóra

A Globe Színház több nőt akar színpadon látni

Több nőt szeretne a színpadon látni Emma Rice, a londoni Globe Színház új művészeti igazgatója.

Az igazgatót az sem tartja vissza, hogy Shakespeare történeteinek mindössze 16 százaléka női szereplő. „Miért is ne lehetne Gloucester nő” - jelentette ki Rice, aki áprilisban Dominic Dromgoole-tól veszi át a Shakespeare-színházat. Az új vezető szerint ez Shakespeare-nek sem lenne ellenére, csupán némi változásra van szükség a fejekben. A színház következő szezonja ugyanis Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékezik.

Az igazgató nagyobb szerepet szán a nőknek a színpadon. A The Guardian viszont azt írja, hogy a Globe legutóbbi nagy sikereit éppen a teljesen férfi szereposztással játszott Vízkereszt, vagy amit akartok és a III. Richárd aratta. Rice nem zárta ki, hogy lehet még kizárólag férfiakból álló szereposztás a Globe-ban, ugyanakkor a nemi egyensúly elérésére törekszik.

EZT IS AJÁNLJUK:
    A kép illusztráció.

    A kép illusztráció.

    Az igazgató azt mondta, hogy sok színészt ismer, és a legtöbb férfinak van gyereke. A férfiak viszont így is tudnak dolgozni, sok színésznő viszont nem tud. „Nagyon szeretnék ezen változtatni, mert nagyszerű színészeket veszítünk el” - mondta.

    Top 16