• Tudomány
Maksa Mónika

A gének is felelnek a boldogságért

Egyes nemzetek boldogságát a genetikai is befolyásolja bolgár és hongkongi kutatók szerint. Genetikai és külső tényezőket is vizsgáltak, hogy rájöjjenek, mitől boldogabbak egyes országokban az emberek. A kutatásból az derült ki, hogy a magukat legboldogabbnak tartó nemzetekhez tartozó emberek DNS-e nagyobb valószínűséggel tartalmaz egy olyan allélt, amely az örömérzékelésben és a fájdalom csökkentésében játszik szerepet.

Mihail Minkov, a Várnai Egyetem és Michael Bond, a Hongkongi Műszaki Egyetem kutatója a Journal of Happiness Studies című folyóiratban közölte tanulmányát. A két kutató a World Values Survey társadalomtudományi kutatók nemzetközi összefogásával 2000 és 2014 között készült három felmérés eredményei mellett Kenneth K. Kiddnek, a Yale Egyetem genetikusának az allél-adatbázisát használták. A nemzetek jóléte közötti különbségek a genetikai tényezők mellett társadalmi, gazdasági és éghajlati tényezőktől is függenek, ezért a tudósok több szempontot vettek figyelembe a kutatás során.

Forrás: Europress - AFP/Lakruwan Wanniarachichi

Forrás: Europress - AFP/Lakruwan Wanniarachichi

A nyarakról és telekről szóló klimatikus információkkal is összevetették a genetikai adatokat, azt is megvizsgálták, hogy milyen gyakran fordul elő egy-egy kórokozó, valamint a Világbank gazdasági mutatóit is szem előtt tartották.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A tanulmány szerzői az A-allél és a nemzetek boldogsága között szoros összefüggést találtak. Az A-allél a zsírsavamid-hidroláz enzim (FAAH) rs324420 génvariánsában található meg. A FAAH enzim segíti az anandamid bomlását, az anandamid pedig az örömérzékelésért és a fájdalomcsökkentésért felel. Az A-allél jelenléte hátráltatja a bomlást. Azok a nemzetek tartják magukat a legboldogabbnak, amelyeknél túlsúlyban van az A-allél. A legboldogabbak közé tartozik a nyugat-afrikai Ghána és Nigéria, valamint a latin-amerikai Mexikó is Kolumbia is.

  A közel-keleti országok közül a legboldogtalanabbak Irán és Jordánia lakosai, a kelet-ázsiai országok közül a Hongkongban és Kínában, valamint a Thaiföldön és Tajvanon élő emberek. Az ő DNS-ükre kevésbé volt jellemző az A-allél.

  Az európai nemzetek boldogságérzete közötti különbségekre is magyarázatot adhat az A-allél. Az észak-európaiak körében az A-allél gyakoribb, így például a svédeknél is. Észak-Európában gyakrabban tartják magukat boldognak az emberek, mint a közép- és dél-európaiak, akiknél az allél kevésbé található meg.

  A szerzők hozzátették, hogy nem csupán a genetika határozza meg a boldogságot, hiszen a gazdasági és a politikai nehézségek is befolyásolják azt. Kelet-Európában, az oroszok és az észtek körében például túlsúlyban van az A-allél, mégsem vallották magukat boldognak.

  A gazdaság és a politika ingadozást is okozhat az országok boldogságszintjében. Mihail Minkov és Michael Bond a tanulmányban Ruandát hozta erre példaként. Ott ugyanis a közelmúltban sokkal többen lettek boldogok, mert az 1994-es népirtás hatásai kezdenek eltűnni. Egyiptomban viszont a gazdasági és a politikai válság miatt boldogtalanabbak lettek az emberek – írja az MTI.

  Top 16