• Élet
Maksa Mónika

A gének is befolyásolják, hogy mikor szexelnek először a tizenévesek

Nemcsak a családi háttér és a személyiség, hanem a gének is szerepet játszanak abban, hogy a fiatalok mikor szexelnek először. A Cambridge-i Egyetem kutatói több mint 380 ezer ember DNS-ét elemezve mutatták ki, hogy a gének hatással vannak a pubertás kor kezdetére, az első szexuális kapcsolat idejére, de még az első szülésre is.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a családi helyzet, a kortársak nyomása és a személyiség is hatással vannak arra, hogy a tizenévesek korán kezdik a szexuális életet, vagy várnak vele felnőtt korukig.

A Cambridge-i Egyetem szakemberei genetikai elemzéseik után rájöttek, hogy a géneknek is jelentős szerepük van ebben. Ken Ong, a Nature Genetics folyóiratban megjelent tanulmány társzerzője szerint ezek a genetikai tényezők magyarázzák a 25 százalékos különbséget abban, mikor szánják rá magukat az első szexuális kapcsolatra.

A szexuális érettség átlagos kora mindkét nem esetében száz év alatt jelentősen csökkent. Az 1880-as 18 évvel szemben

1980-ban már 12,5 évesen szexuálisan érettek voltak a gyerekek.

Ong és kutatócsoportja egy brit egészségügyi felmérés több mint 125 ezer résztvevőjének génjeit elemezték. Ennek során kapcsolatot találtak 38 génváltozat és az első szexuális kapcsolat időpontja között. Később egybevetették az adatokat 241 ezer izlandi és 20 ezer amerikai adataival is.

Azt találták, hogy a genetikai tényezők hatása az 1950-es és az 1980-as évek között állandó maradt. Ez azt mutatja, hogy a genetikai tényezők is meghatározók, a kulturális és társadalmi magatartás mellett. Számos génvariáns pedig más reproduktív jellemvonásokkal is kapcsolatot mutat, mint például az első gyerek születésének időpontja, és a gyerekek száma.

Top 0