• Külföld
Faktor

Ez lehet a megoldás, a gazdag országokban kidobott ételek véget vethetnének az éhezésnek

Világszerte az élelmiszer mintegy egyharmada elvész vagy szemétbe kerül.

A gazdag országokban évente 750 milliárd dollárnyi (209 ezer milliárd forintnyi) étel végzi a szemétben, az összegnek már a fele véget vetne a világ éhezésének - állapította meg David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának (World Food Programme) vezetője.

Világszerte az élelmiszer mintegy egyharmada elvész vagy szemétbe kerül. Ez évente mintegy 1,3 milliárd tonna, melynek értéke majdnem egy trillió dollárnak felel meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. Ha a trend folytatódik, az ételhulladék mennyisége 2030-ra évi 2,1 milliárd tonnára növekedhet.

Európában 88 millió tonna étel kerül a szemétbe évente, melynek értéke mintegy 143 milliárd euró (46 ezer milliárd forint) - írja az MTI. Az összes gyümölcsnek, zöldségnek, gumós- és gyökértermésnek csaknem fele szemétbe kerül.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Világszerte mintegy 821 millió ember éhezett 2017-ben, ugyanakkor minden évben a gazdag országok lakói csaknem annyi élelmiszert pazarolnak el - 222 millió tonnát -, amekkora Afrika Szaharától délre elterülő régiójának teljes élelmiszertermelése.

    A fejlődő országokban a veszteség negyven százaléka a betakarítást követően vagy a feldolgozás során következik be, miközben az iparosodott országokban a veszteség több mint 40 százaléka a boltokban és a fogyasztóknál kerül a szemétbe. Az Egyesült Államokban fejenként naponta átlagosan mintegy fél kiló ételt dobnak ki.

    Kommentek:

    Top 16