• Külföld

A függetlenségpártiak nyertek Katalóniában

Az Együtt az Igenért nevű, függetlenségpárti szervezet nyerte a katalán választásokat. A párt vezetői ugyan azt ígérték, hogy ha nyernek, akkor kikiáltják Katalónia függetlenségét, de ennek kicsi az esélye.

Fotó: Wikimedia Commons

Fotó: Wikimedia Commons

Soha nem szavaztak még annyian katalán választáson, mint most. A több mint 5 és fél millió választásra jogosult több mint 77 százaléka ment el szavazni vasárnap.

A választást a szavazatok 39,6 százalékával az Együtt az Igenért (Junts pel Sí) pártszövetség nyerte. Ez a 135 fős parlamentben 62 helyet jelent. Azaz abszolút többséget nem szereztek. 10 helye lesz viszont a Népi Egység (Candidatura d'Unitat Popular) nevű, szintén függetlenségpárti, de szélsőbaloldali szervezetnek, amely koalíciós partner lehet.

A győztes pártszövetség elnöke, a jelenlegi katalán elnök Artur Mas be is jelentette az ünnepség után, hogy lépéseket tesznek az önálló katalán állam megteremtése felé. Azt mondta: ehhez megvan a többségük a katalán parlamentben.

Spanyol és katalán lapok szerint viszont az együttműködés a két párt között nem valószínű, hogy zökkenőmentes lesz, hiszen gyakorlatilag csak a függetlenség kérdésében értenek egyet. Ráadásul sok szavazatot kaptak a függetlenséget ellenző pártok is. A második helyen például az Állampolgárok (Ciutadans) nevű párt végzett, ők 25 helyet szereztek. Összesen a választók 52 százaléka szavazott a függetlenséget ellenző pártokra.

A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy pártjának, a Néppártnak (Partido Popular) a szóvivője azt mondta az AFP hírügynökségnek: az elszakadáspártiaknak nem sikerült többséget szerezniük és ezzel egyszer és mindenkorra le lehet zárni a függetlenségről szóló vitát.

De ez sem ilyen egyszerű. Tavaly novemberben már rendeztek Katalóniában egy hivatalosan el nem ismert népszavazást, amelyen, 40 százalékos részvétel mellett hatalmas többséggel az igenek nyertek, igaz, a függetlenséget ellenzők bojkottálták a szavazást. Közvélemény-kutatások szerint a katalánok többsége függetlenségpárti, de abban nagyon megosztottak, hogy ezt egyoldalúan kiáltsák-e ki.

A most győztes pártszövetség, valamint lehetséges koalíciós partnere viszont ezt ígérte a választási kampányban – a spanyol kormány pedig azt, hogy minden ilyen lépést megakadályoz. Ráadásul, ha a leggazdagabb spanyol tartomány valóban független lenne, akkor nem lenne automatikusan az Európai Unió tagja, hanem kérnie kellene a felvételét.

Ezenkívül azt is többször bejelentették már, hogy ha Katalónia elszakadna, akkor a katalán focicsapatokat kizárnák a spanyol labdarúgó ligákból. Azaz az elmúlt 10 év legsikeresebb focicsapata, a katalánok nemzeti büszkeségének számító FC Barcelona sem játszhatna évente két meccset a Real Madriddal, ami jelentős bevételtől fosztaná meg (igaz, a Real Madridot is).

Az egyik legnagyobb spanyol napilap, az El País a választás után azt írta: Katalónia megosztott a kérdésben, mindkét oldalon körülbelül ugyanannyian vannak. A spanyol kormánynak viszont a lap szerint reagálnia kell a helyzetre, párbeszédet és megoldást kell kínálnia és most már nem bízhatja a döntést a bíróságokra – ezzel arra utalva, hogy a tavalyi népszavazást eredetileg hivatalosnak tervezték, de a spanyol bíróság ezt nem engedélyezte.

Néhány hónap múlva egyébként országos választások lesznek Spanyolországban. Elemzők szerint nem valószínű, hogy a katalán függetlenség ügyében addig bármi is történjen.

Top 0