• Külföld

A Franciaországban betiltott Uber megnyitná a szolgáltatást a taxisofőröknek

Franciaországban betiltották az Ubert, de most a taxisoknak is meg akarja nyitni az elektronikus foglalás lehetőségét.

A bejelentés előzménye, hogy a francia alkotmánytanács szerint egy taxisofőr vezethet telefonon vagy interneten előre megrendelhető autókat (VTC) is. Ebből az elmúlt évtizedben - még az Uber megjelenése előtt - több mint 10 ezer állt forgalomba a taxiknál alacsonyabb árért.

Tekintettel erre a helyzetre, mi azt szeretnék, ha az Uber megnyílna a taxisok számára, ők is használhatnák a platformot. Ugyanakkor a taxikat az Ubernél egy VTC-k számára fenntartott platformon lehetne csak foglalni VTC-ként, és nem taxiként.

- mondta egy párizsi sajtótájékoztatón az Uber vezetője.

A taxisok egyik legfőbb szakszervezete szerint az Uber megint megpróbálja megkerülni a szabályozást azzal, hogy azt sugallja: bárkiből lehet VTC-sofőr hivatalos engedély nélkül.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az Uber tavaly júliusban felfüggesztette a mobiltelefonos alkalmazását Franciaországban, miután a taxisok, sokszor verekedésbe forduló tüntetéseket szerveztek sofőrjeik ellen országszerte. Franciaországban egyébként alig 55 ezer taxi van, ebből csak húszezer Párizsban. Ennek oka az, hogy az állam törvényben szabályozza a kiadható, illetve megvehető taxiengedélyek számát, amely a második világháború óta nem növekedett. Az engedély pedig nagyon drága, városonként 140 ezer és 250 ezer euró (41 millió és 75 millió forint) is lehet.

Más országokban egyébként van arra példa, hogy a taxisok dolgoznak Uber-sofőrként is, erről itt olvashat.

A taxisok magyarországi demonstrációjáról az Uber ellen itt és itt is olvashat.

Top 0