• Külföld
Faktor

A francia szenátusi módosítással veszélybe került a vitatott alkotmánymódosítás

Veszélybe került Franciaországban a terrorveszély miatt kezdeményezett alkotmánymódosítás vitatott szakasza, miután a szenátorok csütörtökön megváltoztatták a nemzetgyűlés által elfogadott szöveget, amely lehetővé tenné, hogy a terrorizmusért elítélt embereket bizonyos körülmények közötti meg lehessen fosztani francia állampolgárságuktól.

A parlament jobboldali többségű felsőháza, a szenátus, szemben a baloldali alsóházzal csak a kettős állampolgárok esetében tenné lehetővé az intézkedést.

Az alkotmánymódosítás végleges elfogadásához a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülésén a képviselők és szenátorok háromötödös támogatására lenne szükség ugyanahhoz a verzióhoz, ami a két ház közötti megosztottság miatt bizonytalan.

A szenátusi szavazás után elvileg a vitatott passzust a nemzetgyűlésnek újra meg kellene vitatnia, de ezt feltehetően a kormányzat nem fogja megkockáztatni.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A tavaly november 13-ai párizsi terrortámadásokra válaszul Francois Hollande államfő által kezdeményezett reform két fő javaslata a rendkívüli állapot szabályozása az alkotmányban, valamint a terrorizmusért elítéltek bizonyos körülmények közötti megfoszthatósága francia állampolgárságuktól.

  Ez utóbbi javaslat akkora belpolitikai vitát váltott ki, hogy januárban Christiane Taubira akkori igazságügyi miniszter lemondott.

  Bírálói szerint minden ilyen törvény eleve megbélyegezheti a kettős állampolgársággal rendelkező franciákat, így például az afrikai volt francia gyarmatokról származókat. A nemzetközi jog szerint pedig egyetlen állam sem teheti hontalanná saját polgárait.

  A nemzetgyűlés végül úgy fogadta el a javaslatot, hogy azt minden állampolgárra kiterjesztette, miután a baloldal egy része a kettős állampolgárok megbélyegzésétől tartott. A szenátus viszont azért csempészte vissza, hogy csak a kettős állampolgárokra vonatkozzon az intézkedés, hogy senki ne válhasson hontalanná.

  A rendkívüli állapot szabályozásának alkotmányba iktatását viszont ugyanazon szöveggel fogadta el mindkét ház, így az a parlament elé kerülhet végső szavazásra.

  A szenátus március 22-én szavaz az alkotmánymódosítás teljes szövegéről - írta az MTI.

  Top 16