• Külföld

Ezért van sok dzsihádista a francia nyelvű országokban

Egy friss kutatás szerint a szélsőséges iszlamista dzsihádizmus elsősorban azokban az országokban tud kifejlődni, amelyekben a francia politikai kultúra és anyanyelv uralkodik. Két szakértő a frankofón nyelvek és a dzsihádisták közti kapcsolatot vizsgálta - szerintük komoly kapcsolat van a terrorizmus és a francia politikai kultúra között.

Fotó: Europress / Patrik Stollarz - AFP

Fotó: Europress / Patrik Stollarz - AFP

A párizsi, majd a brüsszeli terrortámadás kapcsán többször is felmerült az a kérdés, hogy minek köszönhető, hogy - úgy tűnik -  ezekben az országokban magasabb a dzsihádisták aránya, mint a többi nyugat-európai országban. Brüsszel például már évtizedek óta az európai terrorizmus központja, az utóbbi két terrortámadást is itt tervelték ki, a hatóságok mégis képtelenek voltak megelőzni őket.

William McCants és Christopher Meserole a kapcsolatot vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy a dzsihádizmus terjesztésének sokkal inkább megfelel a francia anyanyelvű országok politikai berendezkedése és kultúrája – írja az Independent.

„Egyikünk sem gondolja azt, hogy a francia nyelv felelős.Tizenöt évvel a 9/11 terrortámadás után még mindig nem tudjuk megfogni és kezelni, mi vezeti a terroristákat” – mondta Messerole.

A kutatópáros azt vizsgálta, hogy milyen faktorok alapján választ hálózati célországot a szunnita milícia, és egyes országokban milyen mértékben fejlődhet ki a radikalizálódásra és erőszakra való hajlam. Az eredmények alapján a vártnál kevésbé számít, hogy milyen az adott ország gazdasági helyzete, oktatási és egészségügyi rendszere, internetelérése – sokkal inkább az a fontos, hogy francia anyanyelvű ország legyen.

„Az öt legmagasabb radikalizálódási szinttel bíró ország közül négy francia anyanyelvű, köztük kettő európai: Franciaország és Belgium.”

Bár számokban nézve Európából Franciaországból, Németországból és az Egyesült Királyságból utaznak legtöbben Szíriába azért, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzanak, ha a lakosság arányaira vetítjük le a külföldi harcosok számát, akkor Belgium adja a legtöbb európai dzsihádistát a terrorszervezetnek.

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

A szakértők szerint a politikai kultúra mindennek a kulcsa.

„Franciaország és Belgium a két egyedüli ország Európában, amelyben az állami iskolákban tiltják a teljes testet takaró fátyol használatát. Emellett csak ez a két nyugat-európai ország nem érte el a legmagasabb demokrácia-minősítést az utóbbi felméréseken a fejlett országok közül” – írták a kutatók.

McCants és Meserole szerint ezek mellett még két ok az itteni dzsihádizmus mellett szól: a fiatalok magas arányú munkanélkülisége és az urbanizáció. Ezek a szempontok egyértelműen jelen vannak Brüsszel Molenbeek körzetében és a párizsi külvárosokban is.

Molenbeek, ahol többek között a párizsi terrortámadást egyedül túlélő merénylő, Salah Abdeslam is felnőtt, a főváros külső részében található, és a fiatalok körében közel 50%-os a munkanélküliség. A szakértők szerint ilyen körülmények mellett a fiatalok könnyebben találkoznak a radikális eszmékkel, és sokkal érzékenyebbek rá a francia szekularizáció miatt.

A két kutató most azt szeretné vizsgálni, hogy Európa-szerte miért növekedhetett meg a dzsihádista terroristák aránya.

Top 0