• Sport
Faktor

Infantino az új FIFA-elnök: 40 csapatos VB-t akar - videó!

A svájci Gianni Infantino a szavazás második körében szerzett annyi támogató voksot, amivel megnyerte a választást. Ha nem jön közbe semmi váratlan, akkor 2019-ig lesz a FIFA elnöke.

Fotó: Europress - Fabrice Coffrini/AFP

Fotó: Europress - Fabrice Coffrini/AFP

Tavaly májusban az a Sepp Blatter nyerte az elnökválasztást, aki már 1998 óta vezeti a FIFA-t. Egy héttel később viszont lemondott az ellene indított korrupciós nyomozás miatt, akkor hívta össze mára a rendkívüli kongresszust a szervezet központjába, Zürichbe. Később Blattert és Michel Platinit is eltiltották nyolc évre minden futballal kapcsolatos tevékenységtől, amit később hat évre csökkentettek.

Kezdetben nyolc jelöltről lehetett tudni, de biztos volt, hogy ez a szám csökkenni fog, hiszen maga Platini is szerette volna jelöltetni magát, amiről tudni lehetett, hogy szinte biztosan nem történik meg. Végül a FIFA öt jelölt jelentkezését fogadta el: Infantino mellett az Ázsiai Labdarúgó-szövetséget 2013 óta vezető bahreini al-Kalifa sejk, Tokyo Sexwale dél-afrikai ügyvéd, Ali bin al-Husszein jordániai herceg és Jérome Champagne várhatott szavazatot a 207 voksolótól (azért nem 209-től, mert Indonézia és Kuvait tagságát felfüggesztették egyelőre).

Infantino gyűjti be al-Kalifa sejk gratulációját (Fotó: Europress - Olivier Morin/AFP

Infantino gyűjti be al-Kalifa sejk gratulációját (Fotó: Europress - Olivier Morin/AFP

A választás már az első körben véget érhetett volna, de Infantino csak három szavazattal (88–85) előzte meg al-Kalifa sejket (Sexwale már az első kör előtte jelezte, hogy visszalép a választástól). Jöhetett a második kör, ahol már egyszerű többséggel is lehetett nyeri, és végül ez is történt. Infantino már 104 szavazattal is győzhetett volna, végül 115-en szavaztak rá. A sejkre a második körben 88-an, a jordániai hercegre csupán négyen szavaztak, Champagne-ra pedig senki sem voksolt.

Így Infantino lett a FIFA 9. elnöke (Issa Hayatou csak átmenetileg vezette a szervezetet), érdekesség, hogy a kilenc elnökből csak egy, Joao Havelange nem volt európai.

Nézze meg az eredményhirdetést és Infantino beszédét:

„Elfogadom a választás eredményét, köszönöm szépen! Egészen kivételes kalandban vehettem részt, fantasztikus emberekkel találkoztam, akik imádják és lélegzik a futballt. Mind a 209 tagszövetség elnöke akarok lenni, mindenkivel közösen akarok dolgozni egy új korszak felépítésében, ahol a futballt helyezzük a középpontba. Nem tudom kifejezni az érzéseimet ebben a pillanatban. Visszaállítjuk a hírnevét és a tiszteletét a FIFA-nak, amely szomorú pillanatokat élt meg, hiszen válságba került, de azoknak az időknek most vége. Végre kell hajtanunk a reformokat, le kell fektetnünk egy jó vezetés alapjait, amely átlátható. Nehéz lesz visszanyerni a világ tiszteletét, de azért dolgozunk, hogy végre erre a csodálatos játékra, a futballra összpontosíthassunk” – mondta Infantino a győzelmi beszédében.

Nem meglepő módon az Európai Klubszövetség azonnal gratulált Infantino megválasztásához, az UEFA eddigi főtitkárát nem titkoltan nagyon sok európai szövetség támogatta. Ugyanakkor azt is hozzátette a szövetség, hogy továbbra is ellenzi Infantino egyik legfontosabb választási ígéretét, miszerint 32 csapatról 40 csapatosra bővítené a világbajnokság mezőnyét.

Nagyon fontos kiemelni még egy dolgot a mai napról: az elnökválasztásig el sem juthatott volna a kongresszus, ha a nap elején nem fogadják el az új reformcsomagot, ami biztosítja a FIFA további működését. Infantino 2019-ig, a következő elnökválasztásig töltheti be az elnöki posztot.

Top 0