• Tech
Faktor

Átlagos emberből lett az internet egyik legbefolyásosabb személye, ezt tette

Az amerikai férfi rengeteget foglalkozik a Wikipédiával.

Az amerikai tévécsatorna, a CBS mutatta meg nézőinek a Wikipédia leglelkesebb szerkesztőjét, Steven Pruittot. A férfi eddig közel 3 millió szerkesztést hajtott végre a közösségi online enciklopédia bejegyzésein és ezen kívül 35 ezer saját szócikke is van. 

Pruitt netes körökben amolyan legendának számít, és mivel az angol nyelvű szócikkek közel harmadát szerkesztette már a 33 éves amerikai férfi, a Time 2017-ben beválasztotta az internet legbefolyásosabb személyei közé, Donald Trump, JK Rowling és Kim Kardashian mellé.

Mint a CBS anyagából kiderül, Pruitt odavan a történelemért és az operákért, a wikipédiás felhasználói neve, a Ser Amantio Di Nicolao is a kedvenc operaszereplőjétől származik. Az első bejegyzése egy nagyon távoli, évszázadokkal ezelőtt élt rokonáról szólt, de a csatornának elmondta, hogy jelenleg élő rokonai is furán tekintenek rá: Pruitt még mindig a szüleivel él, akiktől szokott megjegyzéseket kapni a hobbijára.

Mert ez az egész csak hobbi a számára, pénzt nem keres vele. Pruitt a családja történetéből meríti az indokot, amiért fontos neki a Wikipédia: anyja a Szovjetunióban nőtt fel, és az általa elmondottakból értette meg, hogy mit jelent a szabadon hozzáférhető tudás. 

Egy átlagos nap három órát szán szerkesztésre és bejegyzések írására, illetve az ehhez szükséges kutatómunkára. Napközben ugyan dolgozik, az amerikai vámhivatalnál, de ott is archívumokkal foglalkozik. 

A Wikipédia kommunikációs igazgató-helyettese, Kui Kinyanjui nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire fontos számukra minden önkéntes munkája, és hogy a Stevenhez hasonló emberek elképesztően fontosak az oldal működéséhez. 

Arra egyelőre kevés esély van, hogy valaki átvegye a legtöbb szerkesztés posztját Pruittól, a dobogón másodikként következő szerkesztő ugyanis 900 ezer módosítással van lemaradva.

Kommentek:

Top 0