• Külföld
Faktor

A felrobbantott metró vezetője segített kimenekíteni az utasokat, másnap pedig munkába állt

Három nap telt el a brüsszeli robbantások óta, és nemcsak a merénylőkről és az áldozatokról tudunk meg egyre többet, hanem azokról is, akiknek nem volt kötelességük, hogy másokon segítsenek, mégis megtették. A beszámolóikban közös, hogy azóta sem tudják elfelejteni azt, amit láttak.

A bátor metróvezetőChristian Delhasse normális csúcsidőszaki műszakját végezte kedden, amikor egy öngyilkos merénylő nem sokkal 9 óra után felrobbantotta magát azon a metrószerelvényen, amelyet ő vezetett. Delhasse elmondása szerint éppen el akart indulni a metróval a Maelbeek metróállomásról, amikor a robbanás volt. Először azt hitte, hogy technikai hibáról van szó, és azonnal megállította a szerelvényt.

Amikor rájött, hogy mi történt, az természetesen sokkolta, de nem akadályozta meg abban, hogy azonnal mások segítségére siessen. Részt vett a rémült utasok kimenekítésében, miközben halottakkal és sebesültekkel volt körülvéve. Delhasse azonban nem gondolja, hogy különleges dolgot vitt volna véghez ezzel: Facebook-oldalán azt írta, hogy akármelyik másik metróvezető ezt tette volna helyében, és az igazi hősök a tűzoltók, a rendőrök és a katonák.

A Mirror úgy tudja, hogy Delhasse, aki harminc éve van a metrónál, a támadást követő napon már vissza is ment dolgozni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne rázták volna meg az események. A Daily Mailnek arról beszélt, hogy egy életre megrémítette, amit akkor látott, amikor kimenekítette az utasokat a metrószerelvényből:

Halott embereket látni az valami olyasmi, ami beleég az agyadba.

Az önzetlen utasA 20 éves Yassin Aanouz az NBC News szerint véletlenül csöppent a Zaventem repülőtéri mentésbe. Nem sokkal azelőtt szállt le a gépe, hogy a két bomba gyors egymásutánban felrobbant volna. Aanouz számára rögtön világossá vált, hogy támadás történt, ezért a földre vetette magát. Miután felkelt, horrorisztikus látvány tárult a szeme elé.

Nem hallottam semmit, csak mozgásokat láttam, emberek futottak. … Láttam vérző embereket, földön fekvő embereket. Láttam kisgyerekeket sírni, anyákat a gyerekeiket keresni – ez volt az első alkalom, hogy bármi ilyesmit láttam

- mondta.

Aanouz szerint a következő egy órában minden nagyon gyorsan történt, és olyan volt, mintha egy rémálomban lenne. Ő maga is megsérült a kezén és az arcán, de kezdetben nem érezte a fájdalmat. Az első reakciója az volt, hogy segítsen másokon, ezért nem menekült el, hanem a repülőtéren maradt, és segített az emberek kimenekítésében.

A Vöröskereszt később őt is ellátta, és hazament a családjához. Azt mondja, a fizikai sérülései már kezdenek begyógyulni, de a lelki sebeket egyedül nem fogja tudni feldolgozni, és pszichológusra van szüksége:

Folyton ezek a képek járnak a fejemben.

A Vöröskereszt önkénteseiAz NBC News szerint a Belga Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a párizsi terrortámadások óta készültek egy lehetséges merényletre.

Tudtuk, hogy valami ilyesmi Brüsszelben is történhet, ezért nagyon sok összejövetelt tartottunk, nagyon sokat készültünk

- mondta az igazgató, Raphael Schmidt.

A Vöröskereszt, amint meghallotta, hogy támadás volt a Zaventem repülőtéren, azonnal kiküldte az önkénteseit, akik közül sokan a munkájukat hagyták ott, hogy a helyszínre tudjanak sietni. Az önkénteseket azonnal szétosztották a repülőtéren, és mindenki munkához látott, miközben nem érezhették magukat teljesen biztonságban. Nem sokkal később pedig jött a hír a robbantásról a Maelbeek metróállomásnál, ezért még több embert be kellett hívni. A metróállomásnál ott volt a Magyar Vöröskereszt épp Brüsszelben lévő elnöke is.

Schmidt szerint hiába készültek rengeteget egy esetleges támadásra, az önkéntesek ilyenkor olyan dolgokat tapasztalnak meg, amelyekre nem lehet teljesen felkészülni. Testközelből ugyanis teljesen más egy támadás helyszíne, mint ahogy a tévében vagy fotókon lehet látni. Az önkénteseknek ezért meg kell próbálniuk csak az előttük lévő sebesültre koncentrálniuk, és kizárni a környezetet, amennyire lehet.

Megpróbálod végezni a dolgod, és csak utána tudatosul benned, hogy mi is történt

- magyarázza Schmidt.

Szerinte nem kétséges, hogy azok az emberek, akik először érkeznek meg egy támadás vagy egy katasztrófa helyszínére, hasonló traumát élnek meg, mint maguk az áldozatok:

Mi is áldozatok vagyunk.

Munkájuk ráadásul nem ért véget kedden, azóta is folyamatosan érkeznek a Vöröskereszthez a testi vagy lelki sebesüléseket elszenvedett emberek, és Schmidt szerint ez még hetekig vagy akár hónapokig így lesz. Ezért nagyon fontos figyelniük arra, hogyan tudják feldolgozni az önkéntesek az eseményeket. Azt mondja, mindenki másként reagál a borzalmakra: van aki, egyáltalán nem akar róla beszélni, másoknál éppen az ellenkezője történik. Megpróbálják megértetni velük, hogy ez mind normális reakció.

A reptéri csomagkezelőA Faktoron korábban írtunk Alphonse Youláról, a zaventemi csomagkezelőről, aki a repülőtéri támadások első hőse lett, mivel több sérültnek is segített a robbantások után. Youla fényképe és története hamar elterjedt az interneten, és az NBC Newsnak most azt mondta, hogy azóta az emberek megállítják az utcán, hogy fotót készítsenek vele, vagy csak egyszerűen megrázzák a kezét. Youla ennek ellenére nem gondolja magát hősnek, szerinte csak azt tette, amit tennie kellett. Azt mondja, azóta is kísértik a reptéri pusztítás képei, és folyamatosan azokra az emberekre gondol, akiknek segített. Nem tudja, mi lett a sorsuk, de reméli, hogy jól vannak, és egyszer majd újra találkozni tud velük. Alphonse Youla történetét ide kattintva olvashatja.

A március 22-i merényleteknek, amikor a Zaventem repülőtéren és a brüsszeli Maelbeek metróállomáson összesen három bombát robbantottak fel terroristák, eddig 31 halálos áldozata van, és több mint 300 ember megsérült.

Top 0