• Tudomány

A fekete lyukakat vizsgálja egy új űrszonda

A fekete lyukakból érkező hatalmas gravitációs hullámokat fogja vizsgálni a Lisa Pathfinder űrszonda, amelyet csütörtök reggel lőttek fel a francai guyanai űrállomásról. Arról, hogy hogyan nyeli el a csillagokat egy fekete lyuk itt láthatnak látványos videót.

A tervek szerint egy éven át kering majd a szonda a Földtől körülbelül 1,5 millió kilométeres távolságban. Januártól már tesztelni fogja azokat az új technológiákat, amelyekkel mérni lehet azokat a gravitációs lökéshullámokat, amelyek tágítani tudják a világegyetemet.

Ezek a gravitációs lökéshullámok a fekete lyukakból érkeznek. Fénysebességgel száguldanak, nem láthatók és nem is hallhatók. Úgy terjednek, ahogy a vízbe dobott kő által gerjesztett a körkörös hullámok.

A Lisa fellövése. Fotó: Europress / ESA - Getty Images

A Lisa fellövése. Fotó: Europress / ESA - Getty Images

A Lisa (teljes nevén Laser Interferometer Space Antenna - Lézeres Interferométeres Űrantenna) az ESA (Európai Űrügynökség) és a NASA közös projektje. Csak az ESA 430 millió eurót (135 milliárd forintot) fektetett a projektbe. Ez csak része a teljes költségnek, ugyanis rengeteg pénzt adtak a nemzeti űrhivatalok tagállamai, más kutatási intézmények és a több mint 40 európai és amerikai vállalkozó - írja a BBC.

Top 0