• Tech
Faktor

A Facebook legyőzte a belgákat

Elveszítette a Facebook ellen indított pert szerdán a belga adatvédelmi hatóság, amely azt akarta kikényszeríteni, hogy az amerikai közösségi oldal ne követhesse nyomon a Facebookon nem regisztrált, de a közösségi oldalakra látogató belga felhasználók online tevékenységét.

A magánadatok védelméért síkra szálló belga bizottság egyik szóvivője szerdán közölte: a brüsszeli fellebbviteli bíróság azon az alapon utasította el a keresetet, miszerint a testületnek nincsen joghatósága a Facebook felett, amelynek európai székhelye Írország fővárosában, Dublinban található.

Ez jelentős győzelem az amerikai óriáscég számára, amely a per során végig kitartott amellett, hogy kizárólag az ír adatvédelmi biztos ítélkezhet felette.
Europress / Leon Neal / AFP

Europress / Leon Neal / AFP

A belga adatvédelmi szabályozó hatóság egy évvel ezelőtt idézte bíróság elé a Facebookot, amelyet azzal vádolt, hogy az Európai Unió adatvédelmi előírásait figyelmen kívül hagyva követte Facebook-fiókkal nem rendelkező felhasználók online tevékenységét azok beleegyezése nélkül.

A bíróság első fokon helyt adott a belga hatóság keresetének, és arra kötelezte a közösségi oldalt, hogy hagyjon fel eddigi gyakorlatával vagy napi 250 ezer eurós bírságra kötelezik.

A Facebook fellebbezett az ítélet ellen. Ugyanakkor közölte, a másodfokú bírósági határozat megszületéséig betartja az ítéletet, és leállítja az úgynevezett datr cookie követő mechanizmusát, amely beépül a felhasználók keresőibe, amikor meglátogatnak egy Facebook-oldalt vagy más honlapokon a Facebook lájk gombjára kattintanak.

Kommentek:

Top 0