• Külföld
Faktor

A Facebook és a Google vezetőire van szükség az Iszlám Állam elleni harchoz

Az amerikai kormány úgy tűnik, hogy új frontot készül nyitni az Iszlám Állam elleni küzdelemben: online is harcolni szeretnének, hogy minél előbb elvágják a szervezet emberi utánpótlásának legfontosabb útját. Ám ez nehéz kihívás elé állítja a politikusokat. Nemcsak amiatt, mert ennek az ügynek a legnagyobb technológiavállalatokat is meg kell nyerniük, hanem azért is, mert az internet szabadságának korlátozása súlyos morális kérdéséket vet fel.

Fotó: Europress / Karen Bleier - AFP

Fotó: Europress / Karen Bleier - AFP

Az dzsihádisták számára az internet a leghatásosabb eszköz a harcosok toborzásához. A gondolataikat a világháló segítségével gyakorlatilag bárhol hirdethetik, ezzel pedig sok embert radikalizálhatnak és erőszakos cselekményekre bujthatnak fel. Az Iszlám Állam propagandagépezetének az online magazinok, a jó minőségű videók és a közösségi médiumok is nagyon fontos részét képezik.

Az Iszlám Állam nézeteinek terjesztésében és a merényleteik megszervezésében az olyan népszerű oldalak is jelentős szerepet töltenek be, mint a Facebook és a Twitter. Obama nemrég azt mondta a terrorszervezetre, hogy

EZT IS AJÁNLJUK:
  egy csapat gyilkos jó közösségi médiával.

  A Fehér Ház ezért nemzetbiztonsági embereket küldött a Szilícium-völgybe, hogy a technológiai ipar segítségét kérjék az Iszlám Állam elleni harchoz.

  Titkos találkozó a Szilícium-völgybenA kormánytisztviselők pénteken ültek össze a technológiai ipar vezetőivel, hogy megbeszéljék, hogyan lehetne a technológia segítségével küzdeni a terroristák ellen.

  A megbeszélést a kaliforniai San Joséban tartják. Valószínűleg ott van Loretta Lynch igazságügyi miniszter, James Comey, az FBI igazgatója, James Clapper hírszerzési igazgató, valamint Obama kabinetfőnöke és terrorizmusellenes tanácsadója is. A cégek közül az Apple, a Google, a Facebook, a Microsoft, a Twitter és a LinkedIn képviselteti magát. A kormány úgy tűnt, hogy azt várja a vállalatoktól, hogy a vezetőik küldjék el a találkozóra, de csütörtök este még nem lehetett tudni, hogy a vezérigazgatók közül bárki is megjelenik-e.

  Associated Press által megszerzett napirendi pontok szerint a találkozón beszélnek például arról, hogy miként tudnák közös erővel megakadályozni a terroristák online toborzó és mobilizáló tevékenységét, illetve, hogy a kormány és a vállalatok hogyan tudnának másoknak segíteni olyan alternatív tartalmak létrehozásában, amelyekkel alááshatják az Iszlám Állam tevékenységét. De a célok közt szerepel egy olyan módszer kidolgozása is, amellyel a rendfenntartó szervek online könnyebben azonosíthatnák a terroristákat, elejét véve ezzel a merényleteknek.

  Fotó: Europress / Arbeen Unified Press Office - AFP

  Fotó: Europress / Arbeen Unified Press Office - AFP

  Szabadság kontra terrorizmus elleni harcAz még kérdéses, hogy mi lesz a tárgyalás kimenetele, hiszen korántsem olyan egyértelmű a technológiai vezetők támogatása. Magánemberként nyilván ők is tennének a terrorizmus ellen, ám nagy internetes cégek vezetőiként már más tényezőket is figyelembe kell venniük.

  A vállalataik ugyan eltávolítják azokat az erőszakos és fenyegető tartalmakat a felületükről, amelyek nem egyeztethetőek össze az irányelveikkel, ám ennél messzebbre már nem szívesen mennének, tartva a szólásszabadság megsértésétől.  

  Emellett a cégek a kormányzati ügynökségek felügyeletének sem örülnének különösebben. A dolog az imidzsüknek is árthatna, hiszen amióta két évvel ezelőtt kirobbant a Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgatásbotránya, a technológiai cégek nagyon odafigyeltek arra, hogy olyan képet mutassanak, ami alapján a felhasználóik nem tarthatják őket az amerikai kormány ügynökeinek.

  Ráadásul a megbeszélésen olyan ügyekről is szó van, ami miatt már alakult ki konfliktus a felek között: az ipari vezetők és az Obama-kormány az online adatok és üzenetek titkosítása miatt már korábban is kerültek egymással szembe.

  Az elvi kérdések mellett technikaiak is megjelennek, mivel gyakorlatilag lehetetlen feladat az interneten naponta keletkező adatrengeteget ellenőrizni.  

  Top 16