• Sport
Faktor

A Denver harmadszor vagy a Carolina először? A két csapat korábbi döntői

AZ NFC és az AFC első kiemelt csapata játssza az NFL jubileumi, 50. döntőjét. Felvezető sorozatunkban ezúttal megnéztük, hogy a két csapat milyen eredményeket ért el a korábbi döntőin.

John Elway két Super Bowlt nyert a Denverrel (Fotó: Europress - Lutz Bongarts/Getty Images)

John Elway két Super Bowlt nyert a Denverrel (Fotó: Europress - Lutz Bongarts/Getty Images)

A két csapat közül a Denver játszott több Super Bowlt, ami azért nem meglepő, hiszen a Carolina csak 1995-ben csatlakozott az NFL-hez. A Broncosnak ez lesz a nyolcadik döntője, amivel holtversenyben vezeti az örökranglistát a Pittsburgh-Dallas-New England hármassal együtt.

Viszont az eddigi hét Super Bowljából csak kettőt tudott megnyeri, az öt elveszített döntővel negatív rekorder. Ha most győz a Panthers ellen, akkor a kilencedik franchise lesz az NFL történetében, amely minimum három Super Bowl győzelmet szerez.

A Denver döntői:

1978. január 15. (12. Super Bowl)Dallas Cowboys–Denver Broncos 27–10A Dallas védelme abban a szezonban végig félelmetesen játszott, és ez a döntőben sem volt másképp: a Denver nyolcszor veszítette el a labdát, a csapat irányítója (a Dallasban tíz évig játszó Craig Morton) négyszer adta el a labdát egy félidő alatt – a teljes alapszakaszban nyolcszor.

Ez a döntő három dologban is első volt: először játszottak Super Bowlt fedett stadionban, és ez volt az első döntő, amelyet a CBS főműsoridőben sugározhatott. Ezenkívül a mai napig ez az egyetlen Super Bowl, amelyen két játékos osztozott az MVP-díjon: Harvey Martin és Randy White is megkapta a legértékesebb játékosnak járó egyéni elismerést.

1987. január 25. (21. Super Bowl)

New York Giants–Denver Broncos 39–20

A New York-i csapat irányítója, Phil Simms élete talán legjobb meccsét játszotta azon az estén, 25 dobásából 22 jó volt, a korábbi döntőkben senkinek sem sikerült 88%-os pontossággal passzolnia. Simms végül 3 TD-ig jutott, a Giants pedig pontosan 30 év után újra bajnok lett.

1988. január 31. (22. Super Bowl)

Washington Redskins–Denver Broncos 42–10

Szinte ugyanaz volt a helyzet, mint egy évvel korábban: a Denvernek volt egy rohamosan fejlődő irányítója (John Elway), miközben a Washington csereirányítóval jutott el a döntőig. A csapat legendás edzője, Joe Gibbs ugyanis Doug Williamst játszatta a rájátszásban, aki Jay Schroeder mögött csak öt meccset játszott az alapszakaszban.

Ráadásul Williams egyik foga a döntő előtti estén begyulladt, így többórás műtét után kellett irányítania a csapatát. A Denver 10–0-ra vezetett, amikor a jött a Redskins és Williams, aki a második negyedben 4 (!) TD-passzt adott, ami mellé jött még Timmy Smith egy 58 yardos futása, a Washington egyetlen negyed alatt 35 pontot szerzett. Williams lett az NFL történetének első színesbőrű irányítója, aki Super Bowlt nyert.

1990. január 28. (24. Super Bowl)

San Francisco 49ers–Denver Broncos 55–10  

Ismét óriási verést kapott a Broncos, a 49ers által szerzett nyolc touchdown és 55 pont, valamint a 45 pontos különbség a mai napig rekord a Super Bowl történetében. A San Francisco negyedik bajnoki címét szerezte ezzel, míg a Denver a negyedik döntőjét is elveszítette.

1998. január 25. (32. Super Bowl)

Denver Broncos–Green Bay Packers 31–24Mind a két csapat TD-vel fejezte be első támadását, erre korábban még nem volt példa a Super Bowl történetében. 17–17-es állásnál Elway hatalmasat kockáztatott egy ütközéssel, de neki lett igaza, előnybe került a csapata. Brett Favre még ki tudott egyenlíteni, de végül a Broncos nyert, megtörve ezzel egy sorozatot: 1984 után nyerte meg újra  az AFC bajnoka a Super Bowlt, a Denver pedig története során először megszerezte a Vince Lombardi-trófeát.

1999. január 31. (33. Super Bowl)

Denver Broncos–Atlanta Falcons 34–19

A Falcons edzője az a Dan Reeves volt, aki 1981 és 1992 között három Super Bowlt veszített el a Denverrel. A csapat safetyjét, Eugene Robinsont a meccs előtti este letartóztatták, mert 40 dollárt ajánlott egy prostituáltnak álcázott rendőrnőnek. Később elengedték, és a döntőn is játszott, de az ellenfél két TD-je is miatta jött össze, John Elway pedig pályafutása utolsó meccsén megnyerte második bajnoki címét és a legjobbnak járó MVP-díjat is.

2014. február 2. (48. Super Bowl)

Seattle Seahawks–Denver Broncos 43–8

Mind a két csapat 13–3-as mérleggel zárta az alapszakaszt, és végül a döntőbe is bejutott. Amely aztán nagyon egyoldalú lett, a Seattle 22–0-ra vezetett a félidőben, a Denver már csak 36–0-s hátránynál tudott nyolc pontot szerezni (Peyton Manning előbb Demaryius Thomasnak adott TD-passzt, majd a kétpontos kísérletnél Wes Welker kapta el az irányító passzát).

Manningnek ez volt a harmadik döntője, és a második, amit elveszített. Érdekes, hogy három éve a Denveré volt a legjobb támadósor a ligában, idén pedig a statisztikák szerint a legjobb védelemmel jutott el a Super Bowlig.

A Carolina egyetlen korábbi döntője:

2004. február 1. (38. Super Bowl)

New England Patriots–Carolina Panthers 32–29

Ez volt az első Super Bowl, amit a magyar nézők is láthattak a Sport Tv-n, és ugyan az első és harmadik negyedben egyik csapat sem szerzett pontot, a Sport Illustrated minden idők legjobb Super Bowljának ezt a mérkőzés választotta. Például azért, mert a záró negyedben 37 pontot láthattak a szurkolók, a két évvel korábban mindössze egy győzelmet szerző Carolina nagyon jól tartotta magát, de Tom Brady (aki az MVP-díjat is megkapta) mezőnygól távolságig juttatta a csapatát, amit Adam Vinatieri nem is hagyott ki.

Top 0