• Sport

A Denver Broncos védelme nyerte meg a jubileumi Super Bowlt

Az NFL 50. döntőjét rendezték hétfő hajnalban. Az arany Super Bowlban a legjobb védelem és a legjobb támadósor találkozott. Ismét beigazolódott, hogy a bajnokságot a védelmek nyerik, mert ugyan Manning nem játszott jól, de ezek ellenére bajnokként vonulhat vissza.

Fotó: Europress - Patrick Smith/Getty Images

Fotó: Europress - Patrick Smith/Getty Images

A mérkőzés előtt a meccs esélyesének mindenki a Carolina Pantherst tartotta. Az NFC győztese 15-1-es győzelemmel jutott a rájátszásba, míg a Denver szenvedve ugyan, de a védelemnek köszönhetően bejutott a Super Bowlba.

Ez a védelem a döntőben is helyt állt, mert a Panthers támadásait sikerült megállítani, több labdát is sikerült szerezniük.

1. félidőMár az első negyed is a védelmek csatájáról szólt. Az első játékrészben csak a Denver Broncos gyűjtött pontokat, egy mezőnygól mellett a védelem szerzett toucdownt. Cam Newton kezéből Von Miller tépte ki a labdát, amely a végzónába pattogott, ahol Malik Jackson feküdt rá a játékszerre.

Ekkor már 10 pontos előnyben volt a Broncos, de visszajött a meccsbe a Panthers, mert Steward futott egy 1 yardos touchdownt. A pontszerzés előtt vezette a Panthers a legszebb támadósorozatát az egész mérkőzésen, Newton két futásból 23 yardot is megtett. Ezt követően előbb Olsen, majd Brown kapott el egy labdát. Talib facemask szabálytalansága miatt csak 1 yardot kellett megtegyen a Panthers, innen ugrott be Steward..

Steward touchdownja:

A Broncos ebben a negyedben is rúgott egy mezőnygólt, így a félidőre hatpontos előnnyel, 13-7-es állással vonult a Broncos.

2. félidőA harmadik negyedben csak három pont született, McManus harmadik mezőnygólját is értékesítette. Ekkor már sejteni lehetett, hogy a mérkőzést a védelmek fogják eldönteni, és hogy minden egyes eladott labdának nagy szerepe lehet.

A Denver Broncos annak ellenére, hogy irányítójuk, Peyton Manning szinte alig csinált valamit a mérkőzésen, magabiztosan őrizte előnyét a Panthers csapatával szemben. Az utolsó negyedben egy mezőnygóllal a Carolina egy touchdownnyi távolságba küzdötte fel magát, de Cam Newton az előtte összeomló fal mögött többre nem volt képes.

A meccs akkor dőlt el, amikor Cam Newton kezéből másodszor is kiverte a labdát Von Miller, így a Broncos kedvező mezőnypozícióból támadhatott. Egy védelmi szabálytalanságnak köszönhetően nagyon kedvező helyzetbe került a Denver, és így C.J. Anderson 2 yardos futása gyakorlatilag eldöntötte a meccset.

Cam Newton fumble:

Anderson futott touchdownja:

A mérkőzésen nem született több pont, így a Denver Broncos lett az 50. Super Bowl bajnoka, a végeredmény 24-10 lett.

Peyton Manning a meccs utáni ünneplésben nem árulta el, hogy vissza fog-e vonulni, de akárcsak a klub tulajdonosa, ő is egy nyertes év után, a csúcson hagyhatja abba a játékot. Manning teljesítménye a meccsen nagyon gyenge volt, 23 passzából csak 13 elkapás született, nem passzolt touchdownt, de egy labdát eladott.

Ennek megfelelően nem Manning lett a meccs legjobbja, hanem a 2011-ben a Cam Newton mögötti második választott, Von Miller. A Broncos védője a meccsen hat szerelésben vállalt szerepet, 2,5-szer vitte földre az irányítót, valamint kiharcolt két labdavesztést is. Mindkét kiharcolt fumble kulcsfontosságúnak bizonyult, mert ezekből született a Broncos két touchdownja.

Fotó: Europress - Patrick Smith/Getty Images

Fotó: Europress - Patrick Smith/Getty Images

A meccsen csalódást keltett a Panthers támadósora, ahol ugyan Cam Newton 265 yardot passzolt és 45 yardot futott, de egyetlen jó támadósorozatot leszámítva a Broncos védelme jól bontotta meg a Carolina támadófalát. A Panthers irányítóját végül hétszer sackelték. Ez volt az első meccs az egész évben, ahol Newton nem passzolt touchdownt.

A mai sikerrel megszerezte fennállása harmadik győzelmét a Broncos, míg a Panthers második döntőjében kapott ki.

További érdekesség, hogy a Broncos edzője, Gary Kubiak az egyetlen ember az NFL-ben, aki ugyanazzal a csapattal nyert játékosként és edzőként is bajnoki címet.

A mérkőzésről készült élő közvetítésünket itt olvashatják.

Top 0